Zářecké Lhotě se daří. Žije tam nejvíc malých dětí

14. březen 2020

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu je držitelem jednoho z „nej“ Pardubického kraje Zářecká Lhota. Děti v obci přibývají, mladé rodiny se tam ale přitom nijak masivně nestěhují.

Zářecká Lhota se nachází v bezprostřední blízkosti Chocně na Orlickoústecku. Do města je to jen asi 1,5 kilometru. Zářecká Lhota patří mezi menší obce Pardubického kraje. Žije v ní 208 obyvatel. Podle posledních demografických statistik na toto číslo připadá vysoký počet dětí ve věku do patnácti let. „V současné době v obci máme 22 dívek a 22 chlapců, kterým nebylo ještě patnáct,“ upřesňuje starosta Zářecké Lhoty Pavel Kazda.  

Zářecká Lhota, s více než čtvrtinou dětí pod 15 let na celkový počet obyvatel, nyní ve statistice převzala prvenství, které v posledních letech držely Němčice na Pardubicku. Tam se počet malých dětí razantně zvýšil díky nové výstavbě.

„Myslím si, že i u nás je tím důvodem vlna výstavby, i když je pozvolná, není to nic skokového. To, že statistika má v tuto chvíli tato čísla, to je prostě tím, že se potkaly životy těch lidí v tomto čase a místě, tady v Zářecké Lhotě,“ dodává starosta.

V obci se staví nové domky. „Není to ale žádnou pobídkou obce, nenabízíme zasíťované parcely, my jsme schválili územní plán, kde byly pozemky rezervované k výstavbě. Já tady starostuji od roku 2002, bylo přiděleno 20 čísel popisných. Je to tak půl na půl. Polovina jsou lidé s vazbou na obec, polovina přichází odjinud,“ přibližuje Petr Kazda.

Původní i nová vesnice

Původní název Zářecké Lhoty byl kdysi Lhota Kunšova, jak dokládá historický záznam z roku 1397. Pojmenování se ale neudrželo a Lhota dostala přízvisko Zářecká, odvozené podle polohy „za řekou“. V údolí Tiché Orlice se nachází osada Hrádníky, která získala název podle hradu, který stával na svahu přímo nad tokem řeky.

Letecký pohled na Zářeckou Lhotu

Zářecká Lhota má tři části. Stará část sídla navazuje na původní urbanistickou strukturu, s okrouhlou návsí. Další část se rozrůstá díky moderní výstavbě podél silnice na Choceň i ve směru na obec Svatý Jiří. Třetí částí je zmíněná romantická osad Hrádníky.  

Na okraji Zářecké Lhoty se nachází zrevitalizovaný rybník a z Chocně do Zářecké Lhoty vede cyklistická stezka. Ve středu obce nechybí kaplička se zvonem a o kousek dál ani dětské hřiště s krytým zázemím.   

autor: BRA
Spustit audio

Související