Zdravý životní styl není dieta, která brzy skončí. Měl by vás bavit napořád

6. březen 2024

Bývalý hokejista světového formátu Tomáš Mojžíš se po ukončení kariéry věnuje celostnímu způsobu života. I pro něj bylo velmi těžké se z vrcholu sportovní kariéry vrátit do běžného života.

Teď už hraje hokej jen pro zábavu a snaží se mít rád život. To, co se naučil, předává dalším lidem, kteří o to projeví zájem.

Životní styl je třeba podle Tomáše Mojžíše praktikovat v běžném životě naprosto normálně. Není to žádná přechodná dieta, která se musí vytrpět. Celostní přístup k životu nabízí pohled na život ze čtyř stran.

Život ze čtyř pohledů

  • Být v harmonii sám se sebou. Aby byl člověk šťastný, měl by žít hlavně podle svých potřeb, ne podle diktátu někoho jiného
  • Strava – jíst ty správné věci, které jsou pro každého z nás individuální. Důležité je zjistit, jaký jsme metabolický typ, proteinový, sacharidový nebo smíšený? „Pro mě je zásadní, co pijeme, dostatečná hydratace je základem, a to v podobě kvalitní vody s dostatkem minerálů. Nejlepší je voda ze studánky ve skleněném džbánu, ale to není všem dostupné. Já si kupuju vody balené s dostatkem minerálů,“ konstatuje Mojžíš. 
  • Odpočinek a kvalitní spánek. Lidé hledají energii v energetických nápojích, ale to je krátkozraké. Nejvíce energie získáme, když dobře spíme, kvalita spánku je velmi důležitá pro spokojený život
  • Pohyb – pohyb je život.

Úmorné cvičení výsledky nepřinese

Podle zkušeností vrcholového hokejisty není dobré jet na doraz, do úmoru. Ať už se to týká cvičení nebo jakékoliv jiné činnosti.

„Ve vrcholovém sportu pořád trénujeme morál, co vydržíme. Občas je potřeba se posunout. Ale nelze to dělat do úmoru. Mozek funguje tak, že když děláte něco, co extrémně bolí, tak tam už nechce jít. Takže to nakonec vede k tomu, že se už nezlepšujeme, ale naopak,“ přidává další zkušenost Tomáš Mojžíš.

Bývalý hokejista Tomáš Mojžíš seznamuje se zdravým životním stylem i děti. Proč podle něj dnešní děti podléhají energetickým nápojům a sladkým limonádám? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související