Země nabízí poklady nejen na Velký pátek

Na Velký pátek pukají skály a hlubiny nabízejí hromady zlata a drahého kamení.  Ale jen po dobu čtení pašijí! Pokud se člověk nechá omámit třpytem zlata a jeskyni včas neopustí, skály se opět na celý rok uzavřou. 

Země ale poklady nevydává jen na Velký pátek. Ve Východočeském muzeu v Pardubicích mají přes padesát depotů.

Známý je například poklad z Poličky, který v roce 1968 nalezli dělníci při bourání starého domu. A původně čítal přes 13 tisíc mincí. Osud tohoto pokladu byl ale dramatický i po jeho nálezu. Poličské muzeum nemělo tehdy numismatika a tak poklad putoval do depozitáře muzea v Pardubicích. Bohužel jeho numismatické sbírky byly v roce 1970 vykradeny, a přestože se později podařilo zloděje vypátrat, část sbírky už byla nenávratně ztracena.

Tří krejcary z pokladu v Poličce

Pravděpodobně nejvzácnější poklad posledního století je tzv. Denárový poklad z Chýště z roku 2015. V zemi ležely stovky denárových mincí z poslední třetiny 10. století. Jejich počet se zdvojnásobil po následných dohledávkách. Mincovní soubor tvoří české denáry ražené knížetem Boleslavem II. (972–999) v posledním desetiletí 10. století v mincovnách v Praze a na Vyšehradě. 

Denárový poklad století - hledání

Zlatý poklad z Králik

Poslední velký poklad byl Východočeskému muzeu v Pardubicích hlášen na podzim loňského roku. Poměrně mělko v zemi nedaleko Králík se nacházelo 60 zlatých dukátů s ražbou z konce 16. a začátku 17. století. A nebyly to jen uherské dukáty, ale i zlaté oběživo Osmanské říše, Polska nebo Nizozemska. Uherské dukáty byly přitom jen minimálně opotřebené. Zlatý poklad z Králík je uložen v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě, které ho příležitostně představuje veřejnosti.

Korunový a dvoukorunový poklad

Dva poklady jsou k vidění celoročně ve vitríně u pokladny Východočeského muzea v Pardubicích. Jde o dva nálezy korunových a dvoukorunových mincí z let 1946 - 47. Jeden byl nalezen v roce 2004 na nádvoří Krajského úřadu v Pardubicích a druhý v roce 2018 v lese nedaleko obce Staročernsko. Jde o zajímavý fenomén té doby (pro hrubé srovnání šlo o půlroční dělnický plat), kdy lidé nevěřili poválečné stabilitě a doufali, že v případě měnové reformy tak aspoň část svých financí zachrání.

Poklad vystavený na pokladně Východočeského muzea v Pardubicích

   

Spustit audio

Související