Zkusil to čtyřicetkrát, než to vyšlo. Student rozjel v Dašicích výrobu cideru

13. červen 2023

S výrobou cideru začínal Daniel Erben doma v kuchyni a využíval také jablka z vlastního sadu. Teď jeho jablečný nápoj z Dašic znají po celé zemi.

Danielu Erbenovi je pouhých 22 let, studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze a k tomu podniká. Už druhou sezónu vyrábí v Dašicích cider, tedy mírně alkoholický nápoj z jablek. S ním původně začínal v kuchyni domu v Jezbořicích nedaleko Pardubic, kde žije s rodinou. Na první várky použil jablka z rodinného sadu.

S výrobou cideru před tím neměl žádné zkušenosti, návod hledal v knihách, na internetu nebo v diplomových pracích. Musel se obrnit trpělivost, protože se mu ten správný, dokonalý recept podařilo objevit až na čtyřicátý pokus.

Daniel Erben měl ale také štěstí v tom, že se zpracováním ovoce zabývá jejich rodinná firma, ve které působí otec a strýc. Ti mu vyšli vstříc, když na výrobu vyčlenili v Dašicích prostory. A také mu poradili na počátku s marketingem. Nápoj teď Daniel dováží do restaurací. Jak říká, v tomto případě je nutné, aby si nápoj lidé nejprve ochutnali, než ho budou kupovat. Zatím vyrábí pouze jeden druh. Pojmenoval ho Demokrat, protože první várku stáčel shodou okolností 17. listopadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.