Zkusil to čtyřicetkrát, než to vyšlo. Student rozjel v Dašicích výrobu cideru
S výrobou cideru začínal Daniel Erben doma v kuchyni a využíval také jablka z vlastního sadu. Teď jeho jablečný nápoj z Dašic znají po celé zemi.
Danielu Erbenovi je pouhých 22 let, studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze a k tomu podniká. Už druhou sezónu vyrábí v Dašicích cider, tedy mírně alkoholický nápoj z jablek. S ním původně začínal v kuchyni domu v Jezbořicích nedaleko Pardubic, kde žije s rodinou. Na první várky použil jablka z rodinného sadu.
S výrobou cideru před tím neměl žádné zkušenosti, návod hledal v knihách, na internetu nebo v diplomových pracích. Musel se obrnit trpělivost, protože se mu ten správný, dokonalý recept podařilo objevit až na čtyřicátý pokus.
Daniel Erben měl ale také štěstí v tom, že se zpracováním ovoce zabývá jejich rodinná firma, ve které působí otec a strýc. Ti mu vyšli vstříc, když na výrobu vyčlenili v Dašicích prostory. A také mu poradili na počátku s marketingem. Nápoj teď Daniel dováží do restaurací. Jak říká, v tomto případě je nutné, aby si nápoj lidé nejprve ochutnali, než ho budou kupovat. Zatím vyrábí pouze jeden druh. Pojmenoval ho Demokrat, protože první várku stáčel shodou okolností 17. listopadu.
Související
-
Z posledního pardubického piva bude pálenka. 60 tisíc litrů ležáku zachránil nedaleký lihovar
Lihovar v Hrobicích na Pardubicku zachránil 60 tisíc litrů piva z pardubického pivovaru. Ten totiž za měsíc ukončí provoz a ne všechno pivo by zaměstnanci stihli stočit.
-
Pivo s mátou nebo malinou? Čech olízne, ale zůstane u klasiky
Češi nedají dopustit na klasická česká piva, i když minipivovary nabízejí novinky z ciziny. Například americké pivo je pořádně hořké a navíc vás překvapí vůně bylin...
-
V supermarketech jablka z Pardubicka nechtějí. V moštu ale šišaté plody chutnají dobře
Tomáš Říha má rád jablečný mošt. Už ho nebavilo čekat na půjčení lisu v zahrádkářské kolonii a rozhodl se s kamarádem sestrojit si lis vlastní. Tak začalo jeho podnikání.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.