Zkusil to čtyřicetkrát, než to vyšlo. Student rozjel v Dašicích výrobu cideru

13. červen 2023

Největší audioportál na českém internetu

Daniel Erben ochunává hotový cider | Foto: Daniel Erben

Student slaví úspěchy s výrobou cideru v Dašicích

S výrobou cideru začínal Daniel Erben doma v kuchyni a využíval také jablka z vlastního sadu. Teď jeho jablečný nápoj z Dašic znají po celé zemi.

Danielu Erbenovi je pouhých 22 let, studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze a k tomu podniká. Už druhou sezónu vyrábí v Dašicích cider, tedy mírně alkoholický nápoj z jablek. S ním původně začínal v kuchyni domu v Jezbořicích nedaleko Pardubic, kde žije s rodinou. Na první várky použil jablka z rodinného sadu.

S výrobou cideru před tím neměl žádné zkušenosti, návod hledal v knihách, na internetu nebo v diplomových pracích. Musel se obrnit trpělivost, protože se mu ten správný, dokonalý recept podařilo objevit až na čtyřicátý pokus.

Daniel Erben měl ale také štěstí v tom, že se zpracováním ovoce zabývá jejich rodinná firma, ve které působí otec a strýc. Ti mu vyšli vstříc, když na výrobu vyčlenili v Dašicích prostory. A také mu poradili na počátku s marketingem. Nápoj teď Daniel dováží do restaurací. Jak říká, v tomto případě je nutné, aby si nápoj lidé nejprve ochutnali, než ho budou kupovat. Zatím vyrábí pouze jeden druh. Pojmenoval ho Demokrat, protože první várku stáčel shodou okolností 17. listopadu.

  • Krmítko
    Krmítko

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu