Zkusil to čtyřicetkrát, než to vyšlo. Student rozjel v Dašicích výrobu cideru
S výrobou cideru začínal Daniel Erben doma v kuchyni a využíval také jablka z vlastního sadu. Teď jeho jablečný nápoj z Dašic znají po celé zemi.
Danielu Erbenovi je pouhých 22 let, studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze a k tomu podniká. Už druhou sezónu vyrábí v Dašicích cider, tedy mírně alkoholický nápoj z jablek. S ním původně začínal v kuchyni domu v Jezbořicích nedaleko Pardubic, kde žije s rodinou. Na první várky použil jablka z rodinného sadu.
S výrobou cideru před tím neměl žádné zkušenosti, návod hledal v knihách, na internetu nebo v diplomových pracích. Musel se obrnit trpělivost, protože se mu ten správný, dokonalý recept podařilo objevit až na čtyřicátý pokus.
Daniel Erben měl ale také štěstí v tom, že se zpracováním ovoce zabývá jejich rodinná firma, ve které působí otec a strýc. Ti mu vyšli vstříc, když na výrobu vyčlenili v Dašicích prostory. A také mu poradili na počátku s marketingem. Nápoj teď Daniel dováží do restaurací. Jak říká, v tomto případě je nutné, aby si nápoj lidé nejprve ochutnali, než ho budou kupovat. Zatím vyrábí pouze jeden druh. Pojmenoval ho Demokrat, protože první várku stáčel shodou okolností 17. listopadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka