Zničit se při péči o blízkého? To neprospěje nikomu, říká ředitelka Alzheimercentra Pardubice

28. červen 2021

Lidí s Alzheimerovou chorobou každým rokem přibývá. Zatímco v roce 2019 bylo v České republice 150 000 případů, v roce 2050 to podle propočtů bude 280 000 lidí. Proto vzniká po celé zemi síť Alzheimercenter.

Jako čtrnácté v republice se otevřelo i v Pardubicích. Jeho ředitelka Eva Kunátová Holečková v Radioporadně popsala průběh tohoto onemocnění, které je nevyléčitelné.

Alzheimer přichází pomalu a nenápadně

První stádium Alzheimerovy choroby většinou člověk ani jeho okolí příliš nevnímá. Projevuje se poruchami krátkodobé paměti. „Například si nemůžete vzpomenout, co jste měli ráno ke snídani. Nebo že vám ráno volala dcera. Špatně se vám vybavují slova, která jinak velmi dobře znáte. Může dojít k občasným výkyvům časové a místní orientace,“ vysvětluje ředitelka Kunátová.

Čtěte také

Pokud si těchto drobných výpadků paměti všimnete, není podle Kunátové dobré to zatajovat a dělat, že je vše v pořádku. Naopak v tomto stádiu by měla převládat snaha kompenzovat tyto drobné výpadky a bavit se o tom v rodině.

Většinou to ale bývá tak, že si blízcí řeknou, že s přibývajícím věkem má jejich senior nárok občas něco zapomenout. To je sice pravda, ale pokud se začne včas s nápravou, existují různé možnosti, jak průběh nemoci zpomalit a oddálit další stádia nemoci.

Druhé stádium – střední demence

Ve druhém stádiu Alzheimerovy choroby už má rodina tzv. zdvihnutý prst a vidí změny, které se s člověkem dějí. Dochází k poruchám dlouhodobé paměti.

„Takový člověk je dezorientován časem i místem, žena například neumí vzít do ruky vařečku, přitom celý život byla vyhlášenou kuchařkou, nevzpomíná si na své osvědčené recepty, neví, co tam patří. V tomto stádiu už je skutečně nutné obrátit se na specialisty z oblasti geriatrie a psychiatrie,“ radí ředitelka.

Péče o blízké nesmí být sebezničující

Péče o člověka s Alzheimerovou chorobou v posledním stádiu je velmi vyčerpávající, až sebezničující. A to neprospívá ani nemocnému ani rodině. V takovém případě může rodina zvážit možnost pobytu nemocného v Alzheimercentru.

„Rozhodně to není vězení. Umíme s našimi klienty pracovat, víme, co je pro ně přínosné, skladba činností  je velmi pozitivně laděná, pracovníci našeho Alzheimercentra nabízejí mnoho aktivit, které pomáhají k tomu, aby naši klienti nejen přežívali, ale žili,“ uzavírá ředitelka Alzheimercentra Pardubice Eva Kunátová Holečková.

Spustit audio

Související