Aloe na štípance, popáleniny i na dobré trávení. Vypěstovat si ji můžete i na vlastní zahradě

12. červenec 2019

Není aloe jako aloe. Existují stovky druhů. Nejvíc léčivých účinků má aloe pravá neboli aloe vera. Najít ji můžete i pod názvem aloe barbadensis či aloe vulgaris.

Léčivá je šťáva z listů. Obsahuje cenné stopové prvky, minerální látky, vitamíny, aminokyseliny, proteiny, atd. Konkrétní účinky popsala terapeutka Dana Hodanová.

Na trhu je mnoho přípravků z aloe. Vyrábí se krémy, mléka, gely, ale také šťávy, zubní pasty, a podobně.

Rostlinu aloe vera si můžete vypěstovat i doma. Aby dozrála, potřebuje na to několik let. Teď v létě ji letněte venku na zahradě, na plném slunci. Se zaléváním velmi opatrně. Je to sukulent a potřebuje sucho. Na zimu je potřeba rostlinu přestěhovat domů. Mráz by ji zahubil.

Listy aloe vera jsou plné léčivé tekutiny

Pokud se vám podaří rostlinu vypěstovat, pak už stačí jen seříznout list a vymačkat z něj šťávu. Slupka se musí vždy oloupat. Je hořká a mohla by způsobit žaludeční problémy.

Aloe vera pomáhá zvenku i zevnitř

Aloe detoxikuje, čistí, ničí bakterie, plísně a viry, uklidňuje podrážděnou pokožku. Proto se natírá na kůži spálenou od slunce, od ohně, na puchýře po náročné túře, na komáří štípance, na ránu po klíštěti. „Pokud vás bolí uši třeba po cestě v letadle nebo po koupání, zkuste si nakapat šťávu z aloe do ucha. I tady aloe pomůže zničit viry a bakterie a předejdete tak zánětu,“ radí terapeutka Dana Hodanová.

„Při vnitřním užití aloe vera odlehčí tělu, ale zároveň ho i vyživí. To se mi na tom líbí nejvíc. Že nemusíte používat žádné další vyživující preparáty,“ dodává Hodanová. Kvalitní nápoj z aloe vera upravuje metabolismus, ať už trpíte průjmem nebo zácpou a podporuje regeneraci těla.

Spustit audio

Související