Díky rokajlu vidí svět v barvách. Její šperky vyhledávají odvážné ženy

14. září 2023

Věra Mohylová je uznávanou pardubickou šperkařkou. Své autorské výrobky ráda zdobí přírodními materiály, ale nejvíc jí učarovalo obyčejné sklo v podobě rokajlových korálků.

„Rokajlové korálky jsou miniaturní skleněné kuličky, které se postupně našívají jeden za druhým. A dá to dost práce. Hodiny a hodiny,“ usmívá se šperkařka, která o sobě říká, že ji odjakživa pronásledují barvy.

„Ano, barvy mě inspirují. A přírodní materiály zase nejsou tak barevné. I když hodně využívám přírodní kameny a kovy, hledala jsem ještě něco barevnějšího. A našla jsem sklo,“ říká Věra Mohylová, která při našívání korálků tráví hodiny a hodiny.

S dcerou našly společnou řeč díky šperkům

Věra Mohylová a její dcera Petra prezentují svou práci na různých autorských výstavách v České republice i v zahraničí. Za kolekci náhrdelníků z vinutých perel získaly matka s dcerou medaili Mezinárodního trienále skla a bižuterie 2014 v Jablonci nad Nisou.

„S dcerou jsme díky našemu společnému koníčku našly společnou řeč. Vzájemně se inspirujeme, dostáváme nové nápady. Nedostaneme se tak do zajetých kolejí,“ říká Věra Mohylová. Svědčí o tom šperky, které si vybírají odvážné ženy, které se nebojí experimentovat.

„Vytvářím klasické šperky, ale snažím se i o moderní a současný styl, aby se líbil mladým děvčatům, které se rády zdobí,“ vysvětluje zkušená šperkařka.

Trpí oči a krční páteř

„Musela jsem aspoň trochu ubrat. Dříve jsem u práce vydržela dvanáct hodin. Když jsem dostala nápad, tak až do rána. Ale trpí u toho hlavně krční páteř a oči. Na druhou stranu při našívání korálků vyslechnu řadu audioknih, které si půjčuju v knihovně. Za den mám pak vlastně přečtenou knihu,“ usmívá se návrhářka.

Šperkařka Věra Mohylová při práci

V mládí jí učarovala černobílá fotografie

Věra Mohylová je také uznávanou fotografkou a autorkou přebalů knih Historie divadelních Pardubic a okolí, Před oponou za oponou ke sto letům Východočeského divadla Pardubice a dalších publikací. „Nejhezčím úsekem mého života bylo fotografování pro Východočeské divadlo Pardubice v 80. letech,“ vzpomíná Věra Mohylová. 

Více si poslechněte v záznamu pořadu Kdo umí, ten umí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.