Dýni sluší povidla. Originální krém z dýně hokaido navodí chutnou podzimní náladu
Dýně hokaido patří mezi nejchutnější dýně. Navíc se nemusí loupat. A když ji lehce zakápnete olivovým olejem a upečete v troubě, získá příjemnou karamelovou chuť.
„My teď nevíme, co dřív z dýně hokaido uvařit nebo upéct. Je to pro nás super potravina číslo jedna. Používáme ji i pro lowcarbové stravování. Hokaido nemá moc sacharidů, obsahuje vitamíny skupiny B, a přitom dobře zasytí.
Hokaido se dá využít na stovky způsobů. Skvělá je pomazánka, noky, chleba, děláme i salát na způsob bramborového i sladké krémy či bábovku,“ nabízí různé možnosti chrudimská cukrářka Regína Gauglitz.
Dýňový dezert do sklenice
Vynikající je pohár s dýňovým krémem v kombinaci s povidly. „V krému je pečená dýně zakápnutá lehce olejem. Přidala jsem ještě koření spekulatius, což je takové voňavé podzimní koření nebo můžete použít perníkové koření. Pečte zhruba na 200 stupňů 20 minut. Pak nechte vystydnout a rozmixujte. Smíchejte s mascarpone v poměru jedna ku jedné. Můžete přidat ještě čerstvý sýr typu žervé. Oslaďte jen trochu, dýně je sama o sobě příjemně karamelově nasládlá,“ přidává své zkušenosti s dýní hokaido cukrářka.
Na dno sklenice dejte korpus nebo můžete rozdrobit pár piškotů či jiné sušenky, které máte rádi. Potom dejte povidla a nakonec sklenici naplňte dýňovým krémem. Povrch můžete dozdobit ovocem, které patří k podzimu. Vynikající je mochyně.
Dýňová pomazánka s parmezánem
Vyzkoušet můžete i slanou variantu. Velmi jednoduchá je pomazánka z dýně hokaido. Opět budete potřebovat upečenou dýni.
„Dýni lehce zakápněte olivovým olejem, osolte, přidejte česnek. Výborné jsou provensálské bylinky. Upečte a rozmixujte. Po vychladnutí promíchejte s pomazánkovým máslem nebo čerstvým sýrem typu žervé. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmezán.
Jak chutná pečená dýně hokaido v kombinaci s červenou řepou? A jak připravit skvělý salát z těchto surovin? Poslechněte si víc v záznamu pořadu.
Související
-
Jak skladovat dýně, aby vydržely až do února? A z jaké dýně jsou nejchutnější semínka?
Dýně neboli tykve se k nám podle zahradníka Františka Hlubockého dostaly kdysi společně s okurkami. Lidem ale moc nechutnaly. Současnost můžeme ale označit za dýňový boom.
-
Věneček? Před pár lety skoro sprosté slovo. Dnes to neplatí, tvrdí cukrářka z Chrudimi
Sakrajda, povidloň a mandlový dort low carb s čokoládou a ovocem, tyto zákusky přihlásila chrudimská cukrářka Regína Gauglitz do soutěže Mls Pardubického kraje.
-
Pečená dýně hokkaidó
Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.