Galetka s jahodami a rebarborou

Galetka s jahodami a rebarborou

Až začne dozrávat ovoce a nebudete vědět, jak zpracovat rybíz, jahody, rebarboru nebo višně, zkuste je zpracovat do galetky. Třeba jahody s rebarborou v křupavém sladkém těstě, to je skvělá kombinace.

Na 4 koláčky o průměru 14 cm:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2 lžíce ledové vody

    Na náplň:
  • 250 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce
  • třtinový cukr podle kyselosti ovoce

Mouku, cukr a špetku soli promícháme, přidáme nakrájené studené máslo a žloutek, studenou vodu (nebo mléko) a zpracujeme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice alespoň na 30 minut chladit.

Poté troubu rozpálíme na 180°C, těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme asi na 3 mm vysoký plát, snažíme se o kulatý tvar, případně na těsto přiklopíme talířek a objedeme nožem. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Ovoce nakrájíme, smícháme s třtinovým cukrem a plníme – necháme asi 3 cm od krajů. Okraje zvedneme, přimáčkneme a dáme péct asi na 40 minut, až galetky začnou zlátnout. Podáváme posypané moučkovým cukrem.