Povidlové taštičky s praženou strouhankou

Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu a připravte si sladkou tečku za dobrým obědem nebo si je dejte rovnou jako hlavní jídlo.  

Suroviny:

  • 350 g brambor vařených ve slupce
  • 350 g polohrubé hrubé mouky
  • 200 g tvarohu
  • 1 vejce
  • švestková povidla
  • strouhanka
  • cukr

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, tvaroh a polohrubou mouku.

Povidlové taštičky a jejich příprava

Vypracujeme hladké, tvarovatelné těsto, které nesmí být příliš tuhé.
Z těsta vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou kolečka, která plníme švestkovými povidly.

Taštičky dobře uzavřeme, aby se při vaření nerozlepily a vhodíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, necháme je okapat a pak je obalujeme ve strouhance s cukrem. Strouhanku opražíme na suché pánvi, nasypeme do mističky a přisypeme trochu cukru krystal. Při podávání přidáváme tvaroh s moučkovým cukrem.

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, šéfredaktorka Radia Wave

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.