Povidlové taštičky s praženou strouhankou

Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu a připravte si sladkou tečku za dobrým obědem nebo si je dejte rovnou jako hlavní jídlo.  

Suroviny:

  • 350 g brambor vařených ve slupce
  • 350 g polohrubé hrubé mouky
  • 200 g tvarohu
  • 1 vejce
  • švestková povidla
  • strouhanka
  • cukr

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, tvaroh a polohrubou mouku.

Povidlové taštičky a jejich příprava

Vypracujeme hladké, tvarovatelné těsto, které nesmí být příliš tuhé.
Z těsta vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou kolečka, která plníme švestkovými povidly.

Taštičky dobře uzavřeme, aby se při vaření nerozlepily a vhodíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, necháme je okapat a pak je obalujeme ve strouhance s cukrem. Strouhanku opražíme na suché pánvi, nasypeme do mističky a přisypeme trochu cukru krystal. Při podávání přidáváme tvaroh s moučkovým cukrem.

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.