Povidlové taštičky s praženou strouhankou
Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu a připravte si sladkou tečku za dobrým obědem nebo si je dejte rovnou jako hlavní jídlo.
Suroviny:
- 350 g brambor vařených ve slupce
- 350 g polohrubé hrubé mouky
- 200 g tvarohu
- 1 vejce
- švestková povidla
- strouhanka
- cukr
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, tvaroh a polohrubou mouku.
Vypracujeme hladké, tvarovatelné těsto, které nesmí být příliš tuhé.
Z těsta vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou kolečka, která plníme švestkovými povidly.
Taštičky dobře uzavřeme, aby se při vaření nerozlepily a vhodíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, necháme je okapat a pak je obalujeme ve strouhance s cukrem. Strouhanku opražíme na suché pánvi, nasypeme do mističky a přisypeme trochu cukru krystal. Při podávání přidáváme tvaroh s moučkovým cukrem.
Související
-
Kynuté šátečky plněné povidly jako sladká tečka za dobrým obědem
Šátečky z kynutého těsta které ale vůbec kynout nemusí, po upečení měkké jako polštářek, z mísy záhadně mizí jeden po druhém...
-
Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
-
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Co by to bylo za léto bez koláče z čerstvého ovoce. Modrý koláč plný borůvek uvnitř i nahoře, vláčný díky zakysané smetaně, nedusivý díky krému.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.