Šlehačková roláda

Lehká roláda ze čtyř surovin, která je navíc přirozeně bezlepková? Vyzkoušejte náš recept, příprava i s pečením vám nezabere víc než půl hodiny.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 100 g cukr moučka
  • 2 lžíce kakaa

    Náplň:
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem a přisypeme kakao. V druhé míse ušleháme z bílků a špetky soli sníh a poté tuhý sníh opatrně vmícháme do kakaové směsi - použijeme metlu a sníh jen zlehka "obracíme". Menší plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme máslem a nalijeme těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C.

Vychladlou roládu potřeme ušlehanou smetanou, do které můžeme nasekat kousky čokolády a zavineme. Servírujeme vychlazenou.

TIP: jako náplň můžeme použít pařížskou šlehačku, na kterou položíme banán. Zavineme a lehce poprášíme kakaem.

Související

  • Kynuté lívance

    Jednou za čas se vyplatí přivstat a připravit lívanečky z kynutého těsta. Zkuste je třeba hned o víkendu!

  • Švestkový koláč s mákem

    Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.

  • Roládové pohlazení

    O recept na roládu z piškotového těsta, který patří k rodinným pokladům, se podělila naše posluchačka Jana Nováková z Načešic. Vyzkoušejte ho taky!

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.