Gravlax - marinovaný losos

Výbornou lahůdku na silvestrovský stůl připravíte podle receptu Moniky Kořínkové.

Ingredience
  • 500 g čerstvého lososa (filet)
  • 500 g hrubší mořské soli
  • 500 g cukru krystal
  • 2-3 lžíce čerstvého kopru
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce vodky na zakapání

V míse smíchejte sůl, krystalový cukr, čerstvě nasekaný kopr a koření a dobře promíchejte. Část směsi nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete.

Lososa bez kůže pokapejte kvalitní vodkou, položte na stůl a celého ho zasypejte zbylou solí s cukrem a koprem, musí být celý pokrytý. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat.

Ideální doba naložení je 24 hodin. Čím déle ho tam necháte, tím bude maso lososa pevnější. Sůl z masa odstraňte, opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte.

Lososa nakrájejte pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky. Zasypejte čerstvým koprem a můžete podávat.

Ideální je na opečeném toastu s olivovým olejem čí salátem s hořčičnou omáčkou.

Související

  • Speciální bramborový salát podle Moniky Kořínkové

    Není nad dokonale chuťově vyladěný bramborový salát. Každá rodina ho dělá trochu jinak. Zkuste tentokrát udělat změnu.

  • Sýrový quiche

    Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?

  • Slané palačinky se špenátem

    Palačinky jsou oblíbeným a rychlým obědem pro děti. Ale co jejich slaná varianta se špenátem? Vyzkoušejte je!