Gravlax - marinovaný losos
Výbornou lahůdku na silvestrovský stůl připravíte podle receptu Moniky Kořínkové.
- 500 g čerstvého lososa (filet)
- 500 g hrubší mořské soli
- 500 g cukru krystal
- 2-3 lžíce čerstvého kopru
- 8 kuliček celého černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce vodky na zakapání
V míse smíchejte sůl, krystalový cukr, čerstvě nasekaný kopr a koření a dobře promíchejte. Část směsi nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete.
Lososa bez kůže pokapejte kvalitní vodkou, položte na stůl a celého ho zasypejte zbylou solí s cukrem a koprem, musí být celý pokrytý. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat.
Ideální doba naložení je 24 hodin. Čím déle ho tam necháte, tím bude maso lososa pevnější. Sůl z masa odstraňte, opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte.
Lososa nakrájejte pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky. Zasypejte čerstvým koprem a můžete podávat.
Ideální je na opečeném toastu s olivovým olejem čí salátem s hořčičnou omáčkou.
Související
-
Speciální bramborový salát podle Moniky Kořínkové
Není nad dokonale chuťově vyladěný bramborový salát. Každá rodina ho dělá trochu jinak. Zkuste tentokrát udělat změnu.
-
Sýrový quiche
Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?
-
Slané palačinky se špenátem
Palačinky jsou oblíbeným a rychlým obědem pro děti. Ale co jejich slaná varianta se špenátem? Vyzkoušejte je!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka