Husa zůstane šťavnatá díky konfitování. Nešetřete sádlem, doporučuje kuchař

9. listopad 2022

Konfitování je tradiční způsob přípravy masa, jedna z nejlepších tepelných úprav. Je to stará francouzská receptura, která se velmi dobře ujala i v Čechách. Podle kuchaře René Salaquardy je to sice metoda zdlouhavější, ale pohodlná. Navíc zachovává nutriční hodnoty potravin. Podmínkou je dostatečné množství sádla.

„Konfitování je v podstatě pomalé pečení zalité sádlem. Sádla se rozhodně bát nemusíte, to se do masa nevsákne, jak si lidé myslí. Naopak má na pečené maso blahodárné účinky. Díky tuku se totiž z masa neuvolňuje voda, to zůstává krásně šťavnaté a křehké,“ vysvětluje kuchař.

Husa z českého dvorku chutná nejlíp

Ke konfitování se hodí nejen husa, kachna či kuře, ale i hovězí maso, či vepřové. Jde jen o to mít maso včas nachystané.

„Pokud vybíráte husu, dbejte na kvalitu. Husa koupená v supermarketu ze zahraničního dovozu nemůže konkurovat té z českého dvorku. Spokojenost husy se odrazí na kvalitě, mám to osobně vyzkoušené,“ konstatuje kuchař Salaquarda.

Rozčtvrťte, nasolte a zalijte sádlem

Čtěte také

Na konfitování je lepší husu rozčtvrtit, potom nasolit, okmínovat a nechat pár hodin odležet. Pokud ji necháte odpočívat do druhého dne, je to ještě lepší. Maso před vložením do trouby zalijete vepřovým, kachním nebo husím sádlem, aby byly čtvrtky husy úplně ponořené. Na druhu sádla podle kuchaře Salaquardy nezáleží. Poté troubu zapnete na 80 až 100 stupňů Celsia. Tímto způsobem můžete péct husu celou noc a ráno se bude rozsýpat. Potom už zbývá finální dopečení, kdy čtvrtky husy vyjmete z tuku a dopečete na grilu na sucho, aby vznikla křupavá kůrčička.   

„Pokud nechcete konfitovat celou noc, dejte husu nejprve do trouby na 160 stupňů Celsia a nechte péct dvacet minut. Potom zeslabte na 110 stupňů Celsia a pokračujte v pečení asi šest hodin. Na závěr opět vyjměte z tuku a opečte na grilu do zlatova,“ přidává rychlejší způsob René Salaquarda.

Jak připravit speciální přílohu zelí z červené řepy a bramborové šišky? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

  • Svatomartinské rohlíčky

    11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni, tedy přivézt sníh. Na sněhovou nadílku to letos nevypadá, ale rohlíčky si upečte i tak. Dobré budou i bez sněhu!

  • Svatomartinská husa s mandlovou nádivkou

    Svatomartinské hody přichází a k nim neodmyslitelně patří mladé víno, pečená husa a kaldoun.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.