Je máj, vyjděte v háj! Nedošínský i Tereziánský stojí za to

Květnové počasí, zvlášť po velmi chladném dubnu, láká k toulkám přírodou. Nedošínským hájem u Litomyšle vás provede naučná stezka. Tereziánský háj u Proseče je sice méně známý, možná vás ale překvapí.  

Nedošínský háj se nachází mezi obcemi Nedošín a Tržek, v bezprostřední blízkosti Litomyšle. Kdysi do Nedošínského háje zajížděly panské kočáry a studenti tam pořádali svoje majálesy. Dnes je to přírodní památka, kam chodí relaxovat nejen Litomyšlané, do háje míří i další výletníci.

První písemná zmínka o Nedošínském háji pochází už ze 14. století. V nedalekém Tržku totiž vznikl klášter a ten spravoval také zdejší oboru, nazývanou Vratička. Mezi Litomyšlí a Tržkem potom vznikla celá soustava rybníků. Na počátku 19. století se háj proměnil do podoby anglického parku, po kterém toužili majitelé litomyšlského zámku.

Nedošínský háj je od roku 1992 přírodní památka

Hrabě Jiří Josef z Valdštejna nechal v Nedošínském háji postavit několik romantických staveb. Kaplička sv. Antonína Paduánského z roku 1809, která stojí nad mohutným pramenem, se zachovala dodnes.

Prameny a naučná stezka

Nedošínský háj je na prameny bohatý. Velmi silný je například také Sklepní pramen. Nad ním kdysi stávaly malé lázně, jejich základy jsou dodnes patrné. V háji byla dokonce restaurace s tanečním sálem. Do roku 1856 do Nedošína směřovaly i majálesové průvody studentů, zejména litomyšlského filozofického ústavu. To ostatně popisuje Alois Jirásek v románu Filosofská historie:

„Klenbami omládlých korun proudilo se zlaté světlo a v čerstvé zeleni májové strakatila se roucha světlých barev. Všude živo, všude hluku a smíchu.“

Nedošínský háj má rozlohu asi 30 hektarů, lemují ho říčky Loučná a Desná. Hájem vás provede naučná stezka, která se zaměřuje hlavně na přírodu, protože jde o velmi významnou ornitologickou  lokalitu. Les byl už v roce 1940 prohlášen za „ptačí a bylinnou rezervaci“, přírodní památkou je od roku 1992. V posledních letech se v Nedošínském háji objevily i druhy ptáků, které tu nebyly dříve k vidění, například lejsek černohlavý. V místním lese hnízdí holubi doupňáci, datel černý, žluna šedá nebo strakapoud prostřední.

V Tereziánském háji objevíte staleté duby

Také Tereziánským hájem procházely dějiny. Legend o vzniku názvu romantického místa nedaleko osady Paseky nad městečkem Proseč je ale víc. Lidé ho nespojují se spisovatelkou Terézou Novákovou, která v Proseči žila. Jméno háj dostal pravděpodobně už někdy v 18. století. Svatopluk Václav Vobejda, prosečský sběratel lidových pověstí, Tereziánský háj spojuje s postavou Theresie, manželky hraběte Harbuvala de Chamaré, majitele zámku v Nových Hradech. Část zdejšího panství mu totiž patřila.

Studánka u Tereziánského háje

V Tereziánském háji dodnes rostou dvě desítky statných a velmi starých buků. Obklopuje je smíšený les a je pravdou, že Tereziánský háj je tak trochu utajené místo. O tom, že tu ale kdysi bylo zřejmě docela živo, svědčí i podoba přístupových cest. Na jejich okrajích jsou ještě dodnes vyskládané velké kameny. Právě lesní cesta Tereziánským hájem, podle mínění Svatopluka Vobejdy, sloužila i jako spojovací cesta mezi dvěma kupeckými stezkami. Snad si právě tudy kdysi obchodníci zkracovali cestu, aby se vyhnuli placení mýtného.

Rozhledna Terezka u Proseče

Alej vzrostlých habrů vás dovede ke studánce, ze které vyvěrá poměrně silný pramen. Z Tereziánského háje se můžete procházkou vydat dál směrem k Budislavi, do skalního města a přírodní rezervace  Toulovcovy maštale. A pokud se chcete rozhlédnout do širého kraje, výstup na rozhlednu Terezka určitě stojí za to. 

autor: BRA
Spustit audio

Související