Jindřich Kravařík dělá lidem život sladší

17. červen 2021

Zemědělský inženýr Jindřich Kravařík pracoval dlouhá léta v žampionárně. Na sklonku roku 1989 se ale v holandských pěstírnách přesvědčil, že jeho obor neobstojí v evropské  konkurenci, a dal se raději na cestu vlastního podnikání. S obchodním partnerem koupil cukrárnu v Přelouči a začal péct dorty a vyrábět svoje zákusky. 

Cukrárna byla na pěkném místě v centru Přelouče, ale neměla vlastní výrobnu. Jindřich Kravařík chtěl ale péct vlastní dorty a prodávat vlastní zákusky. Přistavěl proto k prodejně i malou výrobnu a vybavil ji na svou dobu moderním zařízením. Chybět nesměly ani velké lednice a chladící boxy.  

Cukrárna se stala vyhlášenou nejen prodejem tradičních zákusků jako jsou věnečky, bombičky či punčové řezy, ale také nabídkou nových cukrářských kousků pannacott, ovocných dortů či bezlepkových specialit.

Ve výrobně pracuje až sedm cukrářů, od páté hodiny ranní

 Chloubou této cukrárny jsou ručně pletené vánočky, které kynou v díži a na vále. Jsou v nich poschovávané rozinky a hřbety mají plné mandlových lupínků. Kravaříkovi cukráři je pečou celý rok, mimo Velikonoc, kdy je na pár dnů nahradí mazance.

Třicet let v jedné cukrárně

Přestože Jindřich Kravařík tak razantně změnil obor, vydržel v cukrárně 30 let. A vydrželi s ním i někteří z jeho původních zaměstnanců. Dnes u něho peče cukroví, dorty a zákusky až sedm cukrářů, podle období a zájmu zákazníků.

Rakvičkové těsto v košíčcích je nápověda pro hledače tajného receptu rakvičkových koulí

Jindřich Kravařík si zakládá na kvalitní ruční výrobě a používání živočišných tuků: "Používáme jenom živočišnou šlehačku a podobně s ořechy, používáme jen lískové a vlašáky." Kravaříkovi cukráři pečou denně vlastní korpusy a do zákusků si míchají vlastní krémy.

Chladící box prozrazuje, co mají přeloučští milovníci sladkého rádi

Když Jindřich Kravařík otevře dveře chladícího boxu, nevíte, kam se dívat dříve. Je to slast pro oči a muka pro chuťové pohárky. Zákusky ale v chladícím prostoru nezůstávají dlouho, v bílých krabicích si je odnáší zákazníci. Protože v Přelouči si lidé umí život osladit.  

Spustit audio

Související