Kapli choltického zámku zdobí největší kacíři doby

25. červenec 2021

Zámek v Cholticích najdeme mezi Pardubicemi a Přeloučí. Barokní památka dnes patří městysi Choltice, který poetickou stavbu postupně vrací původní kráse. Zámek je otevřený v sezóně kromě pondělka po celý týden. Prohlídka poučí nejen milovníky historie, ale výborně se hodí i jako výlet pro rodinu s dětmi.

V místě dnešního zámku stála původně vodní tvrz. První písemné zmínky o ní pochází ze 14. století. „V roce 1469 zámek dobila vojska uherského krále Matyáše Korvína, který tudy táhl proti Jiřímu z Poděbrad. Tvrz značně poškodila a tehdejší majitelé Boubínští z Újezda zde staví zámek už v renesančním stylu. Jeho pozůstatky najdeme dnes ve sklepení zámku,“ líčí ranou historii památky kastelán Lukáš Rychtecký.

Při stavbě zámku došly peníze

Také za další přestavbou zámku stojí vlastně válečná vřava. Po bitvě na Bílé hoře museli tehdejší majitelé zámku páni z Gerštorfu za účast na Stavovském povstání emigrovat a v roce 1623 panství velice levně kupuje jako přívrženec krále Ferdinanda II. Kryštof Šimon Thun.

Při stavbě zámku došly Thunum peníze. Dnes tak stojí 2 třetiny z plánované stavby

V roce 1683 se pak rozhodují Thunové zámek přestavět. Nový barokní zámek měl mít půdorys velkého u. Postavená ale byla jen 2 ze 3 křídel. „Pozvali si italské mistry, bylo to velmi nákladné, centrem druhého křídla je velkolepá kaple zasvěcená svatému Romédiu a na to třetí křídlo jim nezbyly peníze,“ líčí stavební peripetie Thunů Lukáš Rychtecký.

Kaple s kacíři v řetězech

Právě 24 metrů vysoká unikátní kaple je největším tahákem zámku v Cholticích. „Je to barokní perla, na kterou se nejezdí dívat jen domácí turisté, ale i návštěvníci ze zahraničí,“ rozhlíží se hrdě bohatě zdobenou prostorou kastelán zámku. Zajímavostí církevní památky je to, že mezi bohatou výzdobou najdeme i sochy 8 největších kacířů doby. Mezi nimi i Jeronýma Pražského a Jana Husa.

„Každá ta postava je spoutaná řetězy, drží pod sebou svůj hanlivý emblém, například mistr Jan Hus drží pod sebou hořícího salamandra, Jeroným pražský tam má netopýra, který hoří ve svíci,“ popisuje nezvyklou výzdobou kaple Lukáš Rychtecký.

Děti si zahrají černé divadlo

Dnes památka nabízí dva prohlídkové okruhy. První je věnovaný historii, druhý pak potěší především děti. Pro ně je tady muzeum vodníků a expozice černého divadla. Ostatně celý zámek se zaměřuje na rodiny s dětmi. V parku si mohou zahrát discgolf, najdeme zde i celodřevěné dětské hřiště s lanovou skluzavkou, nebo zámeckou restauraci.

Zámeckým parkem prochází červená turistická značka. Ta vede k nedaleké zřícenině gotické tvrze Svojšice a dál k rozhledně Barborka.

Spustit audio

Související