Káva se dá degustovat jako víno, tvrdí pražič kávy z Medlešic

30. prosinec 2021

Na začátku stála jeho láska k cestování. Pak Jiřímu Ležoviči přestalo stačit vozit si kávu jen jako suvenýr z dovolené a založil ve svém domě v Medlešicích pražírnu kávy. Dnes už v ní vyrábí patnáct druhů kávy.

Jiří Ležovič z Medlešic u Chrudimi je velký milovník cestování. Na svých výpravách v podstatě po celém světě pak velmi rád objevoval místní kulturu, ale také, jak sám říká, všechny chutě a vůně. A tam, kde se pěstovala káva, putoval také po jejích stopách.

„Protože mám kávu velmi rád, tak jsem si právě ji vozil často z cest jako suvenýr. Doma, když jsme si ji pak vychutnávali, byla to taky taková upomínka na tamní zážitky. Jenže, pak prostě jednou každá ta káva došla, a mně to přestalo stačit,“ vzpomíná Jiří Ležovič na začátek nápadu založit v Medlešicích rodinný podnik, pražírnu kávy.

Pražič kávy má zodpovědnost

Nejprve Jiří Ležovič spolupracoval s pražírnou kávy jednoho ze svých přátel v Praze, pak si asi před osmi lety koupil svou první malou pražičku a objednal 10 kilo brazilské zelené kávy. „Měl jsem načteno o pražení kávy, co se kde dalo, realita byla ale daleko složitější,“ usmívá se při vzpomínce na své začátky coby pražiče kávy.

Zelenou kávu dováží Jiří Ležovič do Medlešic z celého světa

Jak sám říká, postupoval tehdy v podstatě metodou pokus-omyl a až na desátý nebo patnáctý se mu teprve podařilo upražit kávu podle svých představ. Začínal s jednodruhovou arabikou, pak se ale pustil i do směsí, tzv. blendů. Dnes už vyrábí v Medlešicích patnáct druhů kávy a rád vymýšlí nové.

Čtěte také

Jiří Ležovič říká, že základem je koupit skvělou zelenou kávu. Ale i ta sebekvalitnější se dá špatným pražením snadno zkazit. „Cítím jako pražič velkou zodpovědnost. Vždycky si představuji ta shrbená záda farmářů, kteří se snaží do té péče o každé zrnko dát maximum,“ vysvětluje Jiří Ležovič. Podle něj je také důležité, aby v šálku kávy, který pak pijeme, zůstalo to, co samotné zelené zrno před pražením obsahovalo, tedy i všechny ty chuťové tóny, které mu dala samotná půda a okolní prostředí.

Káva se pak může degustovat podobně jako víno. Rozpoznat v ní lze třeba tóny čokolády, oříšku, citrusů, ale i třeba meruňky nebo karamelu atd. Objevíte něco takového i ve svém šálku kávy? Zkuste to.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová