Káva se dá degustovat jako víno, tvrdí pražič kávy z Medlešic
Na začátku stála jeho láska k cestování. Pak Jiřímu Ležoviči přestalo stačit vozit si kávu jen jako suvenýr z dovolené a založil ve svém domě v Medlešicích pražírnu kávy. Dnes už v ní vyrábí patnáct druhů kávy.
Jiří Ležovič z Medlešic u Chrudimi je velký milovník cestování. Na svých výpravách v podstatě po celém světě pak velmi rád objevoval místní kulturu, ale také, jak sám říká, všechny chutě a vůně. A tam, kde se pěstovala káva, putoval také po jejích stopách.
„Protože mám kávu velmi rád, tak jsem si právě ji vozil často z cest jako suvenýr. Doma, když jsme si ji pak vychutnávali, byla to taky taková upomínka na tamní zážitky. Jenže, pak prostě jednou každá ta káva došla, a mně to přestalo stačit,“ vzpomíná Jiří Ležovič na začátek nápadu založit v Medlešicích rodinný podnik, pražírnu kávy.
Pražič kávy má zodpovědnost
Nejprve Jiří Ležovič spolupracoval s pražírnou kávy jednoho ze svých přátel v Praze, pak si asi před osmi lety koupil svou první malou pražičku a objednal 10 kilo brazilské zelené kávy. „Měl jsem načteno o pražení kávy, co se kde dalo, realita byla ale daleko složitější,“ usmívá se při vzpomínce na své začátky coby pražiče kávy.
Jak sám říká, postupoval tehdy v podstatě metodou pokus-omyl a až na desátý nebo patnáctý se mu teprve podařilo upražit kávu podle svých představ. Začínal s jednodruhovou arabikou, pak se ale pustil i do směsí, tzv. blendů. Dnes už vyrábí v Medlešicích patnáct druhů kávy a rád vymýšlí nové.
Čtěte také
Jiří Ležovič říká, že základem je koupit skvělou zelenou kávu. Ale i ta sebekvalitnější se dá špatným pražením snadno zkazit. „Cítím jako pražič velkou zodpovědnost. Vždycky si představuji ta shrbená záda farmářů, kteří se snaží do té péče o každé zrnko dát maximum,“ vysvětluje Jiří Ležovič. Podle něj je také důležité, aby v šálku kávy, který pak pijeme, zůstalo to, co samotné zelené zrno před pražením obsahovalo, tedy i všechny ty chuťové tóny, které mu dala samotná půda a okolní prostředí.
Káva se pak může degustovat podobně jako víno. Rozpoznat v ní lze třeba tóny čokolády, oříšku, citrusů, ale i třeba meruňky nebo karamelu atd. Objevíte něco takového i ve svém šálku kávy? Zkuste to.
Související
-
Chcete se stát pražičem kávy? Připravte si pánev, zrna a uši
Kávový expert Jiří Sýkora z Pardubic se věnuje studiu kávy mnoho let. A v pražení se opravdu vyzná. Nám prozradil speciální recept na kávu upraženou v domácích podmínkách.
-
Káva je ovoce, se kterým je škoda neexperimentovat
Dnešní baristé dokáží milovníky hořkého nápoje potěšit nepřeberným množství chutí a vůní a je škoda zůstávat jen u obyčejného espressa.
-
Máte rádi kyselejší nebo hořkou kávu? Která má nejvíc kofeinu?
Někteří lidé preferují hořkou chuť kávy, v poslední době se ale do módy dostávají i kyselejší varianty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.