Klášterecké řezy
Přemýšlíte, co upéct na neděli nebo na oslavu? Zajděte si do obchodu pro amonium a připravte si řezy podle receptu naší posluchačky.
- 350 g hladké mouky
- 70 g tuku
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce amonia
- 2 vejce
- 4 lžíce mléka
- Krém:
- 0,5l mléka
- 200g cukru
- 100 g hrubé mouky
- 210 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce vařícího mléka
- 1 lžíce rumu
- Polevu můžeme připravit také rozpuštěním čokolády s trochou másla nebo ztuženého tuku.
Postup:
Vypracujeme těsto, rozdělíme na tři díly, vyválíme placky a upečeme dorůžova. Krém: z mléka, cukru a hrubé mouky uvaříme kaši. Necháme vychladnout. Pak přidáme máslo, vanilkový cukr, utřené žloutky. Vše zamícháme, aby se krém spojil. Upečené placky můžeme lehce potřít rumem a poté potřeme tímto krémem, dáme na sebe a poslední placku potřeme jen zavařeninou. Vrch potřeme ještě polevou z moučkového cukru, mléka a rumu. Necháme odležet do druhého dne.
Související
-
Rybízový koláč jako od babičky
Pamatujete na tu vůni, když babička vyndala v létě koláč z trouby? Letní rybízový koláč podle babiččina receptu si můžete upéct i teď.
-
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Co by to bylo za léto bez koláče z čerstvého ovoce. Modrý koláč plný borůvek uvnitř i nahoře, vláčný díky zakysané smetaně, nedusivý díky krému.
-
Kynutá metynka s mákem a povidly
Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.