Koblihy s mákem
Masopust neboli fašank byla doba od Tří králů až do Popeleční středy. A k masopustu patří průvod maškar, veselí a koblihy. Zkuste je místo tradiční marmelády naplnit mákem!
Suroviny:
- 30 g droždí
- 500 g hladké mouky
- 40 g krupicového cukru
- 40 g másla
- 4 žloutky
- 250 ml vlažného mléka
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme část mléka a lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a solí a přidáme změklé máslo. K žloutkové pěně přidáme kvásek, rum, mléko a mouku a zpracujeme v hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Maková náplň:
- 250 g máku
- 5 dcl mléka
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- lžička skořice
- rum (lze vynechat)
Do kastrůlku dáme vařit mléko, mák smícháme s oběma cukry a špetkou skořice a vsypeme do horkého mléka a necháme zhoustnout. Nádivka by měla být hustá, ale ne suchá. Podle chuti můžeme přidat lžíci rumu a zahustit strouhaným perníkem.
Vykynuté těsto vyválíme na placku, skleničkou vykrájíme kolečka, na která dáme náplň a pečlivě zabalíme. Necháme ještě chvíli kynout a smažíme v rozpáleném oleji. Hotové koblihy klademe na papírovou utěrku a pak je pocukrujeme.
Související
-
Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
-
Šlehačková roláda
Lehká roláda ze čtyř surovin, která je navíc přirozeně bezlepková? Vyzkoušejte náš recept, příprava i s pečením vám nezabere víc než půl hodiny.
-
Kynutá metynka s mákem a povidly
Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.