Koblihy s mákem
Masopust neboli fašank byla doba od Tří králů až do Popeleční středy. A k masopustu patří průvod maškar, veselí a koblihy. Zkuste je místo tradiční marmelády naplnit mákem!
Suroviny:
- 30 g droždí
- 500 g hladké mouky
- 40 g krupicového cukru
- 40 g másla
- 4 žloutky
- 250 ml vlažného mléka
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme část mléka a lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a solí a přidáme změklé máslo. K žloutkové pěně přidáme kvásek, rum, mléko a mouku a zpracujeme v hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Maková náplň:
- 250 g máku
- 5 dcl mléka
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- lžička skořice
- rum (lze vynechat)
Do kastrůlku dáme vařit mléko, mák smícháme s oběma cukry a špetkou skořice a vsypeme do horkého mléka a necháme zhoustnout. Nádivka by měla být hustá, ale ne suchá. Podle chuti můžeme přidat lžíci rumu a zahustit strouhaným perníkem.
Vykynuté těsto vyválíme na placku, skleničkou vykrájíme kolečka, na která dáme náplň a pečlivě zabalíme. Necháme ještě chvíli kynout a smažíme v rozpáleném oleji. Hotové koblihy klademe na papírovou utěrku a pak je pocukrujeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.