Koblihy s mákem

Masopust neboli fašank byla doba od Tří králů až do Popeleční středy. A k masopustu patří průvod maškar, veselí a koblihy. Zkuste je místo tradiční marmelády naplnit mákem!

Suroviny:

  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 40 g másla
  • 4 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup:
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme část mléka a lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a solí a přidáme změklé máslo. K žloutkové pěně přidáme kvásek, rum, mléko a mouku a zpracujeme v hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Maková náplň:

  • 250  g máku
  • 5 dcl mléka
  • 100  g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička skořice
  • rum (lze vynechat)

Do kastrůlku dáme vařit mléko, mák smícháme s oběma cukry a špetkou skořice a vsypeme do horkého mléka a necháme zhoustnout. Nádivka by měla být hustá, ale ne suchá. Podle chuti můžeme přidat lžíci rumu a zahustit strouhaným perníkem.

Vykynuté těsto vyválíme na placku, skleničkou vykrájíme kolečka, na která dáme náplň a pečlivě zabalíme. Necháme ještě chvíli kynout a smažíme v rozpáleném oleji. Hotové koblihy klademe na papírovou utěrku a pak je pocukrujeme.

Související

  • Švestkový koláč s mákem

    Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.

  • Šlehačková roláda

    Lehká roláda ze čtyř surovin, která je navíc přirozeně bezlepková? Vyzkoušejte náš recept, příprava i s pečením vám nezabere víc než půl hodiny.

  • Kynutá metynka s mákem a povidly

    Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí.