Švestkový koláč s mákem

Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli

    Náplň:
  • 150 g mletého máku
  • 80 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce povidel
  • švestky nakrájené na půlky
  • troška třtinového cukru

Postup: 
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, droždí nadrobíme do hrnku a zalijeme teplým mlékem a přidáme špetku cukru. Až vzejde kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr a po částech přisypáváme mouku se solí. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň: Mák přelijeme horkým mlékem, přidáme cukr a vmícháme povidla. Troubu rozehřejeme na 170°C, formu o průměru 32 cm vymažeme máslem.

Těsto po vykynutí vyválíme do obdélníku o rozměru 30x40 cm, rozdělíme na tři části (podélně) a každou část potřeme makovou náplní, zavineme a vložíme do formy do tvaru spirály. Švestky rozpůlíme, posypeme lehce třtinovým cukrem a vkládáme do mezery mezi těstem. Pečeme asi 25 minut, asi 5 minut před koncem potřeme koláč rozpuštěným máslem. Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme.