Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
- 400 g hladké mouky
- 100 g másla
- 150 ml mléka
- 20 g droždí
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- Náplň:
- 150 g mletého máku
- 80 ml mléka
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce povidel
- švestky nakrájené na půlky
- troška třtinového cukru
Postup:
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, droždí nadrobíme do hrnku a zalijeme teplým mlékem a přidáme špetku cukru. Až vzejde kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr a po částech přisypáváme mouku se solí.
Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň: Mák přelijeme horkým mlékem, přidáme cukr a vmícháme povidla. Troubu rozehřejeme na 170°C, formu o průměru 32 cm vymažeme máslem.
Těsto po vykynutí vyválíme do obdélníku o rozměru 30x40 cm, rozdělíme na tři části (podélně) a každou část potřeme makovou náplní, zavineme a vložíme do formy do tvaru spirály. Švestky rozpůlíme, posypeme lehce třtinovým cukrem a vkládáme do mezery mezi těstem. Pečeme asi 25 minut, asi 5 minut před koncem potřeme koláč rozpuštěným máslem. Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme.
Související
-
Kynutá metynka s mákem a povidly
Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí.
-
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Ovocné knedlíky k létu patří - jahodové, meruňkové, borůvkové nebo švestkové. Co tyhle z bramborového těsta, sypané mákem a zalité rozpuštěným máslem? Vyzkoušejte je!
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.