Kolik zpěváků pojme náměstí ve Vysokém Mýtě? Odpoví ZUŠ Open

16. květen 2023

Je jich asi 500 a chodí na ně 250 000 žáků a studentů. Základní umělecké školy přicházejí se svým tradičním megafestivalem. Už posedmé.

„ZUŠ Open se odehrává v parcích, na náměstích, v kostelech a na řadě dalších veřejných míst. Program je vždy přístupný zdarma. Jsou to koncerty, divadelní, taneční představení, výstavy. Cílem festivalu je představit práci jednotlivých základních uměleckých škol, ale i upozornit na nenahraditelnou roli uměleckého vzdělávání,“ říká ředitelka ZUŠ Vysoké Mýto Iva Vrátilová.

Ředitelka ZUŠ Vysoké Mýto Iva Vrátilová

Hodně hudby

Víc než polovina zájemců o umění chodí v Česku do hudebních oborů. „My jsme na čtvrtek 25. května k sobě přizvali mateřské, základní i střední školy z Vysokého Mýta a chtěli bychom vytvořit největší sbor. Jako podporu jsme si pozvali písničkáře Michala Horáka. V úterý 23. května bychom chtěli pozvat na naše bubeníky a v pondělí 22. května bude Symfonický rockový večer. Navíc 28. května zveme do areálu zámku v Nových Hradech na bohatý program, na kterém se podílejí základní umělecké školy z Pardubického kraje. Ve stejný den taky ZUŠ Open pomáhá v Neratově.“

Vrátilová přidala pozvánky i z jiných míst: „V Pardubicích se potkají ZUŠ Havlíčkova a Lonkova 29. května na Evoluci tance anebo na projektu Stavíme školu. Třeba letohradská škola hraje a tvoří na svém zámeckém nádvoří.“ K festivalu se připojují i další významné akce - 11. června ZUŠ Open a stipendisté Akademie MenART na festivalu v Heřmanově Městci anebo 30. června Absolventi Akademie MenART na Smetanově Litomyšli.

Vrcholem ZUŠ Open bude celodenní program v pražském Senátu 3. června. Předcházet mu bude Průvod múz z Loretánského náměstí přes Pražský hrad. Vystoupí přes 600 žáků a pedagogů napříč uměleckými obory z celé republiky. Přehlídku pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.