Kouč není psycholog. Pomůže ale zpracovat životní kotrmelce a nastartovat změnu

12. srpen 2022

Jaký je rozdíl mezi psychologem a koučem? A jak nám může dobrý kouč prospět? I o tom byla dnešní Radioporadna s koučkou Jitkou Hlouškovou. Koučink odstartoval i její kariéru, kterou se po sedmnácti letech ve vysokém školství rozhodla změnit.

„Je přirozené, že se změn bojíme. Mnoho lidí není spokojeno se svým životem, ale nevědí, co přesně se sebou udělat, jak svůj život zpestřit, jakým směrem se vydat. Nevěří si, bojí se. Ozývají se vnitřní hlasy: Na to nemáš, jsi moc starý, kam se ženeš, co si o sobě myslíš? Díky koučinku je možné naučit se opřít o svou sílu,“ vysvětluje koučka Jitka Hloušková.

Kouč nebo psycholog?

Život přináší změny. A někdy není snadné je zpracovat. Může to být doba, kdy nám děti vylétnou z hnízda a my se učíme žít jinak, třeba i nově s partnerem. Lidé se scházejí a rozcházejí. Změnou může být i rozvod nebo hledání jiného zaměstnání. Ne každý má na změnu sílu a žije život, se kterým není úplně spokojený. A právě tu sílu vám může pomoct najít dobrý kouč.

Koučka Jitka Hloušková

„Každý je kouč, přece se nebudu zpovídat cizímu člověku. To si lidé myslí. Ale když se zeptáte, jestli nějakého kouče zná, tak neví. Je to podporující profese, jinými slovy konzultant, supervizor, mentor, poradce. Měl by umět zvýšit vám sebevědomí, zorientovat se ve vašem složitém životním období. Mezi koučem a klientem může vzniknout partnerský vztah založený na vzájemné důvěře. Kouč klade takové otázky, aby klient na základě svých sil, dokázal odbourat své strachy a nejistoty, a mohl se vydat cestou změny,“ vysvětluje Jitka Hloušková.

A jaký je podle ní rozdíl mezi psychoterapeutem a koučem? „Terapie je vhodná, když je potřeba něco opravit, aby to jelo. Koučink je dobrý tam, kde je to potřeba dobře namazat, aby to jelo ještě líp,“ uzavírá koučka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.