Mazanec

Mazanec patří mezi klasiku, která by na velikonočním stole neměla chybět. Pekl se tradičně na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli.

Jeho složení se lišilo podle toho, pro koho byl určen. Pro čeledíny byl z obyčejného kynutého těsta, bohatší hospodyňky přidávaly rozinky a mandle.

Suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl mléka
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • vejce na potření
  • 50 g mandlových lupínků

Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do hrníčku dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme droždí.

V míse smícháme mouku, máslo, sůl, cukr, droždí a zbytek mléka, vanilkový cukr a žloutky a vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu, lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout.

Z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme asi 30 minut kynout.

Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.