Mazanec

Mazanec patří mezi klasiku, která by na velikonočním stole neměla chybět. Pekl se tradičně na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli.

Jeho složení se lišilo podle toho, pro koho byl určen. Pro čeledíny byl z obyčejného kynutého těsta, bohatší hospodyňky přidávaly rozinky a mandle.

Suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl mléka
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • vejce na potření
  • 50 g mandlových lupínků

Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do hrníčku dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme droždí.

V míse smícháme mouku, máslo, sůl, cukr, droždí a zbytek mléka, vanilkový cukr a žloutky a vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu, lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout.

Z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme asi 30 minut kynout.

Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut.

Související

  • Pesto z medvědího česneku

    Medvědí česnek, sytě zelené lístky, které se objevují ještě dříve, než rozkvetou stromy, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Vyzkoušejte ho do pesta.

  • Nepečený dort se zakysanou smetanou

    Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce...

  • Perníkový závin

    Potřebujete: 60dkg hladké mouky, 25dkg moučkového cukru, 10dkg rozpuštěného tuku, 3 vejce, 1 lžíci jedlé sody, 4 lžíci medu, vanilkový cukr, 2 lžíce perníkového koř...