Největší lednička východních Čech stojí v Dašicích. Kolik stupňů je uvnitř?

29. leden 2022

V roce 2017 akciová společnost MD logistika zprovoznila velkokapacitní mrazírenskou komoru. V lednu letošního roku ji rozšířila o novou halu. Své zboží v ní skladují výrobci, velkoobchody a obchodní řetězce.

Společnost MD logistika navázala na tradici někdejšího závodu mrazíren v Dašicích. K tomu odkazují i iniciály MD v názvu společnosti, která velkokapacitní chladící komory vlastní. První mrazírenský sklad, s označením C9, je v provozu pět let a jeho plocha dosahuje téměř 2000 m². Pro zajímavost, poskytuje prostor pro 4200 paletových míst a až 4200 t uskladněného zboží.

Mrazící hala má ocelovou samonosnou konstrukci. V uskladnění zboží tedy nepřekážení žádné sloupy

Nová hala C10 navazuje na stávající mrazírenskou komoru a má s ní srovnatelnou velikost. Sklad pojme zhruba 112 plných kamionů zboží. „Jde o jednu z největších nedělených mrazírenských komor v České republice,“ vysvětluje technický ředitel MD logistiky Milan Stránský. „Hala má samonosnou ocelovou konstrukci a uspořádání skladu je bez jediného vnitřního sloupu, což umožňuje stoprocentní osazení regály. Máme tu také unikátní bezespárovou podlahu, v podstatě betonový monolit. Její stavba byla velmi technicky i finančně náročná.“

Práce v minus dvaceti

Ve vstupním a příjmovém prostoru haly se udržuje teplota mezi nulou a minus čtyřmi stupni Celsia. „Je to z toho důvodu, abychom nijak neporušili teplotní řetězec zboží,“ vysvětluje ředitel skladů MD logistiky Robert Dostál. „Jedná se o potravinářské zboží převážně z českého trhu, míří k nám ale také kamiony z Německa, Polska nebo Rakouska. Jak dlouho se u nás zboží zdrží, o tom rozhoduje doba minimální trvanlivosti výrobků. Tu si ukladatelé mohou díky našemu informačnímu systému neustále hlídat.“

Velkokapacitní mrazírenská komora C9 v Dašicích

V obou propojených halách funguje několik výparníků. „Ve strojovně čpavkového chlazení ho dostáváme na teplotu minus 36 stupňů. Následně je tento kapalný podchlazený čpavek nastřikován do výparníků a ventilátory se žene prochlazený vzduch do prostoru skladu. Teplota vzduchu v celém skladu se potom pohybuje okolo minus 20 stupňů Celsia,“ dodává technický ředitel Stránský.

Práce v minus dvaceti stupních Celsia vyžaduje speciální oblečení

Práce v hale je velmi náročná. Pohyb ve velmi nízkých teplotách dlouhodobě nezvládne celá řada lidí, kteří v mrazírenské komoře začnou pracovat. „Ta práce není příliš fyzicky náročná, ale je to činnost v těžkých podmínkách, ve velkém mrazu. Naše pracovníky proto vybavujeme speciálními ochrannými pomůckami. Nejdůležitější je oděv, od spodního prádla přes boty až po kvalitní rukavice,“ dodává ředitel skladů společnosti MD logistika Robert Dostál.  

autor: BRA
Spustit audio

Související