Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Léto je kromě jiného obdobím cuket (nebo také cukín). Dají se použít třeba i do salátu, ale většinou se podávají tepelně upravené.
V kuchyni se používají dokonce i cuketové květy. My si ale připravíme jeden jednoduchý a osvědčený recept z plodů.
Pamatujte, že nejkvalitnější jsou mladé cukety kolem 25 cm délky.
- 3 střední cukety,
- 500g mletého masa,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce rajčatového protlaku,
- sůl,
- pepř,
- lžička pálivé papriky,
- dvě lžíce hladké mouky,
- 1 vejce,
- 150g eidamu (vcelku) nebo balíček plátků
Postup:
Do hluboké pánve nebo hrnce dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme. Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme.
Mezitím rozkrojíme cukety podélně na půl a vydlabeme dužinu (např. lžící). Dužinu z cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme až je cuketa poloměkká.
Poté přidáme dvě lžíce mouky, promícháme a odstavíme. Asi po 5 min. vmícháme do směsi vejce a naplníme jí cukety. Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýru.
Naplněné cukety pečeme v pekáči (i na plechu - záleží na množství) pokapaném olejem na 200°C asi 30-40 minut, dokud sýr nezrůžoví. Cukety na pekáči podlijeme trochou vody.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.