Šlehačková roláda
Lehká roláda ze čtyř surovin, která je navíc přirozeně bezlepková? Vyzkoušejte náš recept, příprava i s pečením vám nezabere víc než půl hodiny.
Suroviny:
- 5 vajec
- 100 g cukr moučka
- 2 lžíce kakaa
Náplň: - 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a přisypeme kakao. V druhé míse ušleháme z bílků a špetky soli sníh a poté tuhý sníh opatrně vmícháme do kakaové směsi - použijeme metlu a sníh jen zlehka "obracíme". Menší plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme máslem a nalijeme těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C.
Vychladlou roládu potřeme ušlehanou smetanou, do které můžeme nasekat kousky čokolády a zavineme. Servírujeme vychlazenou.
TIP: jako náplň můžeme použít pařížskou šlehačku, na kterou položíme banán. Zavineme a lehce poprášíme kakaem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.