Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek, sytě zelené lístky, které se objevují ještě dříve, než rozkvetou stromy, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Připravit z něj můžete výborné pesto na topinku nebo těstoviny. Sezóna medvědího česneku je tady!

Ingredience
  • svazek medvědího česneku
  • piniové oříšky nebo kešu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • sůl

Sezóna bylinky začíná na přelomu února a března a vrcholí v dubnu. Najdete ho na vlhkých zastíněných částech lesa a v okolí potoka. Sbírejte listy, cibulku nechte v zemi. Pozor, ať si ho nespletete s konvalinkou, pokud jste na pochybách, promněte list v prstech a česneková vůně vás ujistí.

Medvědí česnek

Medvědí česnek omyjte, vložte do mixéru s oříšky, zalijte trochou oleje a postupně přidávejte zbývající olej. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí. Dejte do skleničky, zalijte podle potřeby olejem a skladujte v lednici.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.