Řeznická tradice v Poličce pokračuje. Na učilišti si poradí se zvěřinou i klobásami

8. prosinec 2021

Zájem o řeznické povolání na SOŠ a SOU Polička roste. Šikovných řezníků není moc, zato poptávka po kvalitním mase je velká.

„Řeznická profese rozhodně není jednoduchá. Učňové musí znát celý výrobní proces od jatek, po vlastní kostění, porcování masa. Na konci řetězce je prodej konečnému zákazníkovi a komunikace s lidmi, což také není pro studenty jednoduché,“ říká vedoucí odborného výcviku Lubor Havlík.

Náročný obor s budoucností

Převážnou většinu budoucích řezníků tvoří chlapci, několik mladých řeznic se tam ale také najde. Podle Lubora Havlíka musí být krev a mléko, aby unesla sekeru a uměla se rozmáchnout. Je to těžká práce a například práce na jatkách není pro každého.

Podle ředitele školy Borise Preisslera je řeznické učiliště v Poličce výjimečné tím, že spolupracuje se společností Maso uzeniny Polička. Ta jim umožní jak praxi, tak nabídne vyučeným mladým řezníkům zaměstnání.

Ředitel školy Boris Preissler a vedoucí odborného výcviku Lubor Havlík

Navíc škola zrekonstruovala učební prostory pro obor řezník a také dílny. Studenti se učí vyrábět jitrnice, tlačenky, uzeniny, seznamují se s tzv. šunkovým programem.

„Máme vakuové narážky a míchače, děláme špekáčky, a co nemá žádná škola široko daleko je to, že ve spolupráci s veterinou zpracováváme zvěřinu od mysliveckých spolků, kterou potom prodáváme. Peníze z prodeje jdou zpátky do školy,“ pochvaluje si ředitel školy.

Na učilišti v Poličce se vyučují i další gastronomické obory, například cukráři, pekaři, kuchaři a číšníci. Zájemci si mohou vybrat i čtyřleté maturitní obory gastronomie a hotelnictví.

„Teď je největší šrumec. Máme vlastní prodejny - cukrárnu i řeznictví a na výrobky našich mladých kuchařů máme dokonce e-shop. Nevím o jiné škole, která by měla e-shop. Lidi si nás našli. A studenti vidí, že poctivá práce má význam,“ říká ředitel školy.

Den otevřených dveří 14.12.

SOU a SOŠ Polička pořádá 14. 12. Den otevřených dveří. Můžete se přijít podívat i do dílen, kde se zpracovává maso, abyste viděli celý výrobní proces. Čas na to máte od devíti do sedmnácti hodin

V lednu a v únoru plánuje vedení školy další dny otevřených dveří.

Řeznické řemeslo je náročný obor, ale má budoucnost. Díky spolupráci s Maso uzeniny Polička mají naši studenti ubytování a stravování zaplacené, a ještě si mohou dobře přivydělat, samozřejmě podle toho, jakou práci odvádějí,“ uzavírá ředitel Boris Preissler.

Spustit audio

Související