Řeznická tradice v Poličce pokračuje. Na učilišti si poradí se zvěřinou i klobásami
Zájem o řeznické povolání na SOŠ a SOU Polička roste. Šikovných řezníků není moc, zato poptávka po kvalitním mase je velká.
„Řeznická profese rozhodně není jednoduchá. Učňové musí znát celý výrobní proces od jatek, po vlastní kostění, porcování masa. Na konci řetězce je prodej konečnému zákazníkovi a komunikace s lidmi, což také není pro studenty jednoduché,“ říká vedoucí odborného výcviku Lubor Havlík.
Náročný obor s budoucností
Převážnou většinu budoucích řezníků tvoří chlapci, několik mladých řeznic se tam ale také najde. Podle Lubora Havlíka musí být krev a mléko, aby unesla sekeru a uměla se rozmáchnout. Je to těžká práce a například práce na jatkách není pro každého.
Podle ředitele školy Borise Preisslera je řeznické učiliště v Poličce výjimečné tím, že spolupracuje se společností Maso uzeniny Polička. Ta jim umožní jak praxi, tak nabídne vyučeným mladým řezníkům zaměstnání.
Navíc škola zrekonstruovala učební prostory pro obor řezník a také dílny. Studenti se učí vyrábět jitrnice, tlačenky, uzeniny, seznamují se s tzv. šunkovým programem.
„Máme vakuové narážky a míchače, děláme špekáčky, a co nemá žádná škola široko daleko je to, že ve spolupráci s veterinou zpracováváme zvěřinu od mysliveckých spolků, kterou potom prodáváme. Peníze z prodeje jdou zpátky do školy,“ pochvaluje si ředitel školy.
Na učilišti v Poličce se vyučují i další gastronomické obory, například cukráři, pekaři, kuchaři a číšníci. Zájemci si mohou vybrat i čtyřleté maturitní obory gastronomie a hotelnictví.
„Teď je největší šrumec. Máme vlastní prodejny - cukrárnu i řeznictví a na výrobky našich mladých kuchařů máme dokonce e-shop. Nevím o jiné škole, která by měla e-shop. Lidi si nás našli. A studenti vidí, že poctivá práce má význam,“ říká ředitel školy.
Den otevřených dveří 14.12.
SOU a SOŠ Polička pořádá 14. 12. Den otevřených dveří. Můžete se přijít podívat i do dílen, kde se zpracovává maso, abyste viděli celý výrobní proces. Čas na to máte od devíti do sedmnácti hodin
V lednu a v únoru plánuje vedení školy další dny otevřených dveří.
Řeznické řemeslo je náročný obor, ale má budoucnost. Díky spolupráci s Maso uzeniny Polička mají naši studenti ubytování a stravování zaplacené, a ještě si mohou dobře přivydělat, samozřejmě podle toho, jakou práci odvádějí,“ uzavírá ředitel Boris Preissler.
Související
-
Učiliště v Hlinsku láká budoucí truhláře a elektrikáře do nové budovy
V Hlinsku na Chrudimsku otevřeli samostatnou budovu učiliště v areálu bývalé firmy ETA. K oboru mlékař přibyly další dva obory - truhlář a elektrikář.
-
Unikátní učební pomůcka. Gymnázium v Moravské Třebové koupí studentům letadlo
Gymnázium a letecká střední odborná škola v Moravské Třebové rozšíří své učební pomůcky o jednu velmi neobvyklou. Škola koupí cvičný kluzák za 800 tisíc korun.
-
Lakýrnice, čalounice, automechanička. Ve Vysokém Mýtě studuje čím dál víc dívek
Dívek, které mají zájem studovat technické obory, přibývá – alespoň ve Vysokém Mýtě. Na tamní Střední technickou školu letos nastoupilo víc děvčat, než kdy dřív.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.