Špagety trochu jinak! Zkuste je spolu s treskou. Spojení, které nadchne příznivce italské kuchyně

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Ingredience
  • 400 g tresky
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 konzerva drcených rajčat
  • 2 hrsti špenátu čerstvého
  • hrst čerstvé bazalky
  • cherry rajčata
  • sůl
  • pepř

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými.

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste dnes špagety s treskou

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Postup:
Na oleji osmahněte cibuli, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a na kousky pokrájený celer, osmahněte, přidejte rajčata, špenát a duste 15 minut.
Špagety uvařte dle návodu.
Na závěr omáčku dochuťte solí, přidejte bazalku a smíchejte s uvařenými špagetami.
Filety tresky z obou stran osolte a opepřete a narychlo opečte v pánvi dozlatova. Cherry rajčata překrojte na poloviny a opatrně vmíchejte do těstovin a servírujte s filety, posypané lístky bazalky.

V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.