V Automatických mlýnech budují novou pardubickou čtvrť

3. říjen 2019

Galerie, divadelní sál, ale i park, náměstí, restaurace a kavárny vzniknou v prostorách Automatických mlýnů v Pardubicích. Národní kulturní památka navržená Josefem Gočárem se stane dalším společenským centrem města. Živo je tam ale už teď.

Když v roce 2016 kupoval architekt Lukáš Smetana budovy pardubických Automatických mlýnů, měl za to, že jejich rekonstrukce bude projektem na 50 let a že ho dokončí až jeho synové. Když ale o část výjimečné stavby z počátku 20. století projevil zájem Pardubický kraj a město Pardubice, vše se muselo zrychlit. Velkou část projektu rekonstrukce Automatických mlýnů tam tak mají dokončit už v roce 2022. Do západní části Gočárových mlýnů se nastěhuje Východočeská galerie, v jedné z okolních budov vystaví město polytechnické dílny.

Architekt Lukáš Smetana plánuje z Automatických mlýnů vybudovat novou městskou čtvrť

Galerie, park, byty, vyhlídka z terasy

V dalších objektech má vzniknou kulturní a společenský prostor, jakási nová městská čtvrť se vším, co k tomu patří. A naopak zmizí, co tam nepatří. Třeba stavba, ve které bývaly kanceláře a vrátnice. Místo ní bude nový park a místo pro farmářské trhy. Z bývalého sila pak vybudují další kulturní prostor, galerii, divadelní sál a na střeše vyhlídkovou terasu. V někdejší konírně plánují vystavět restauraci a v dalších budovách bistro, kavárnu, ale také byty a před nimi velké náměstí. Podle projektu vše otevřené a přístupné pro všechny. Aby to tam skutečně žilo.

Život v pardubických Automatických mlýnech se ale v roce 2013, kdy odtamtud odešli mlynáři, na dlouho nezastavil. Když v roce 2016 budovy koupila rodina architekta Lukáše Smetany, hned zvažovala, že je otevřou veřejnosti. A tak tam pořádají trhy, divadelní představení, prostory využívají architekti, historici nebo hudební kapely jako zkušebnu. V místech, kde bývala vrátnice, se nastěhoval pekař a cukrářka.

Cukrářka, zmrzlinářka a pekař

Zmrzlina z cukrárny od Jany Novotné

Cukrářka Jana Novotná otevřela v Automatických mlýnech pobočku své úspěšné cukrárny v Zaječicích na Chrudimsku. Už tam proslula výrobou výborné zmrzliny a zákusků jen z těch nejkvalitnějších ingrediencí, za kterými jezdí lidé z celé republiky. Ve své Epifany patiserii v mlýnech pak ve svém tažení za chutnými cukrovinkami pokračuje. Má tam dokonce víc prostoru, a protože nové technologie jí to umožňují, vyrábí daleko více typů zmrzlin. Třeba bez laktózy nebo s kousky oříšků či ovoce. A vytvářet může i zajímavé chutě, třeba hit podzimu makovou zmrzlinu s pečeným ovocem.

Pekárna v Automatických mlýnech s pekařem Romanem Koblížkem

Na křupavé čerstvé pečivo si v Automatických mlýnech pak mohou zájemci zajít do pekárny Optimista. Pekař s dokonalým jménem, Roman Koblížek, tam navíc připravuje voňavé pečivo přímo před zraky zákazníků. Kromě buchet a sladkostí také nabízí plněné bagety a vše, co si chtějí dát lidé třeba k snídani, otvírá totiž velmi brzy. A proč název Optimista? To vzniklo tak, že když se Roman Koblížek rozhodl otevřít si pekárnu, lidé si klepali na čelo, že už je pekařů dost, že to nevyjde. On ale zůstal optimistou a vyplatilo se.

Spustit audio

Související