Vánoční tipy od cukrářky: Jak na měkké perníčky? A proč je lepší ořechy nastrouhat místo mletí?
Jak to udělat, aby byly perníčky hned po upečení měkké? Tak právě tohle téma je v předvánočním období jedním z nejvyhledávanějších na sociálních sítích.
„Každý rok se ptáte, co dát do těsta, aby byly perníčky po upečení hned měkké. Tomu se usmívám. Není to totiž těstem, ale příliš dlouhým pečením. Perníčky se pečou krátce, pět, maximálně sedm minut zhruba na 170 stupňů Celsia, na horkovzduch,“ radí cukrářka Veronika Hromádková z Luže.
„Když je pečete do zlatova, nezměknou vám, ani kdybyste k nim pak dali celé jablko. Důležité je vytáhnout včas z trouby a sundat z plechu. Stačí, když budou perníčky zabarveny do růžova,“ doporučuje cukrářka.
Rohlíčky, linecké, sádlovky
Ve většině domácností to o Vánocích voní vanilkovými rohlíčky a lineckým cukrovím. Podle Veroniky Hromádkové se vrací cukroví našich předků, sádlovky.
„Sádlovky se vrátily do českých domácností. Těsto je velmi cítit sádlem, když ho zpracováváte, ale když ho upečete, vznikne vám taková jemná, příjemně vonící sušenka,“ láká k vyzkoušení cukrářka.
Jak to udělat, aby se rohlíčky nepolámaly? Cukrářka Veronika radí ořechy nemlet, ale nastrouhat. A příliš dlouho nezpracovávat těsto.
„Čím více hnětete, tím víc se mění konzistence. Těsto se zahřívá a máslo se rozpouští, těsto začne gumovatět, špatně se zpracovává, u lineckého se špatně válí. Vyvarujte se tedy dlouhého hnětení. A pečte krátce. Netýká se to jen perníčků, ale většiny těst, které se zpracovávají a následně pečou.“
„Rohlíčky neobalujte v moučkovém cukru hned po upečení. Nechte je mírně vystydnout, cukr na tom bude držet i tak. Všichni víme, že rohlíčky jsou po upečení velmi křehké, tak proč je zbytečně lámat,“ přidává další vychytávky cukrářka Veronika Hromádková.
Linecké těsto nechte přes noc v lednici
Pro výrobu lineckého těsta platí zásada 3 2 1. to znamená tři díly mouky, dva díly másla a jeden díl cukru. Zpracujeme krátce a krátce pečeme. Opět kolem sedmi minut.
Linecké těsto je univerzální a můžete s ním kouzlit přidáváním různých ingrediencí. Velmi žádaná je letos příchuť slaného karamelu a pistáciových ořechů.
„Sledujte pozorně složení u pistáciových past. Pokud je barva křiklavě zelená, je něco špatně. Opravdové pistácie jsou spíše do šeda,“ uzavírá cukrářka.
Jak připravit čokoládovou polevu? Stoprocentní tuk do ní rozhodně nepřidávejte, radí cukrářka. Co tedy místo něj? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Linecké cukroví s citrónovým krémem
Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět.
-
Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše
Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše.
-
5 fíglů na nejlepší čokoládovou polevu na vánoční cukroví od Josefa Maršálka
Jestli se chystáte zdobit své vánoční cukroví čokoládovou polevou, měli byste vědět pár důležitých věcí a dodržet tato doporučení.
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.