Venkovské pečené vdolky

Vdolky lehké jako obláček, s povidly a tvarohem. Kdo by je neměl rád? Vyzkoušejte mimo smažené klasiky i tyhle, které jsou pečené v troubě!

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • tuk na vymazání plechu a na potření
  • Na zdobení:
  • 200 g měkkého tvarohu ochuceného cukrem
  • 50 g švestkových povidel
  • 50 g nastrouhaného tvrdého tvarohu

Postup:
Mouku prosejeme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout.

Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout. Z těsta vykrajujeme lžící kousky těsta a rukou je zakulatíme na bochánek.

Bochánky zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Necháme ještě krátce kynout, potřeme rozehřátým tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Upečené vdolky potřeme ochuceným tvarohem nebo povidly a posypeme nastrouhaný tvarohem.

Související

  • Švestkový koláč s mákem

    Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.

  • Koblihy s mákem

    Masopust neboli fašank byla doba od Tří králů až do Popeleční středy. A k masopustu patří průvod maškar, veselí a koblihy. Zkuste je místo tradiční marmelády naplnit mákem!

  • Povidlové taštičky s praženou strouhankou

    Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.