Vila manželů Láskových v Chocni byla domovem i ordinací

4. listopad 2023

Choceň je místem, kde se dokázala prosadit kvalitní funkcionalistická architektura. Zasloužil se o to architekt Čeněk Mužík.

Čeněk Mužík se narodil v roce 1906 v Morašicích u Litomyšle, ale vyrůstal v Chocni. Absolvoval Státní uměleckoprůmyslovou školu v Praze u profesora Otakara Novotného a pracoval v ateliérech známých pražských architektů Feuersteina, Říhy, Honzíka a Havlíčka. Rozhodl se ale vrátit do Chocně.

V roce 1931 Mužík uspěl v konkurenci známých architektů v soutěži na stavbu choceňské obchodní akademie. Za dobu téměř dvou desítek let architekt Mužík zpracoval pro město více než 60 projektů, a to jak veřejných budov, tak také soukromých domů. Jeho stavby ale najdeme v celém východočeském regionu.

Archivní snímek ulice B. Krawce v Chocni

K největším realizacím architekta Mužíka v Chocni patří kromě Veřejné obchodní školy také nájemní domy Na Herzánce, domov důchodců, Staňkovo sanatorium, přestavba lázní pro Sbor Československé církve nebo Urnový háj. Čeněk Mužík v Chocni navrhl několik rodinných domů, a to na Záměstí, Fügnerově či Krawcově ulici, kde jeho dvě vily sousedí.

Ordinace do roku 1948

Dvojice vil v ulici Bjarnata Krawce patří k Mužíkovým nejzdařilejším funkcionalistickým dílům, přestože na projektech pracoval jako velmi mladý. Domy tu navrhl pro dvojici stavebníků stejného příjmení, kteří ovšem nebyli v příbuzenském vztahu. Byl to Jan Lásko, choceňský obchodník se dřevem a majitel menší pily (dům čp. 1003). Dům s čp. 998 na nárožní parcele navrhl architekt Mužík pro lékaře Josefa Láska. Obě vily vznikaly v rozmezí let 1933 až 1934.

Rodinná fotografie choceňského lékaře Josefa Láska

Vila Josefa Láska byla už od počátku navržena tak, aby sloužila rodině i klientům lékaře. Do přízemí vily s dvojicí samostatných vstupů architekt umístil čekárnu a ordinaci, ze které ovšem bylo možné skrze schodišťovou halu vstoupit přímo do obývacího pokoje s jídelnou. V suterénu se kromě technického zázemí nacházela garáž a byt domovníka, který byl zároveň zahradníkem a řidičem lékaře Láska. Ryze soukromé prostory rodiny se nacházely v prvním patře. Architekt Čeněk Mužík velkoryse pojal i rozlehlou obytnou terasu na střeše domu s elegantní železobetonovou markýzou.

Lékař Josef Lásko studoval na vysokomýtském gymnáziu a po absolvování lékařské fakulty v Praze se vrátil do Chocně, kde od roku 1922 ordinoval jako praktický lékař. Zajímal se o kulturu, společenské dění a protože se přátelil s lužickosrbským hudebním skladatelem Bjarnatem Krawcem, dal podnět k založení Spolku přátel Lužice v Chocni.

Vstup do domu manželů Láskových, vpravo se nacházely prostory lékařské ordinace a čekárny

V roce 1948 byla ale jeho soukromá praxe Josefa Láska ve vile v Krawcově ulici zrušena. Začal působit jako železniční lékař. Rodina v domě zůstala, ale do vily byli nastěhováni další nájemníci. Potomci lékaře Láska dům vlastní dodnes. Poslechněte si vyprávění jeho vnuka a někdejšího starosty Chocně Miroslava Kučery v audiu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.