Z pardubického zámku se ztratil dalekohled. Přibyla bezpečnostní opatření

12. květen 2023 13:05

Na hlásce pardubického zámku se ztratil dalekohled. Někdo přišel, vystoupal po schodech nahoru do věže, rozhlédl se s ním do okolí a pak si ho odnesl domů. Muzejníci proto přistoupili k dalším bezpečnostním opatřením, které by měla těmto drobným krádežím zabránit.

„Na věž zámku vede 172 schodů,“ říká průvodce Tomáš Jirutka. Pokud chce návštěvník vystoupat nahoru, narazí nyní na mříž, která je tady úplnou novinkou, funguje totiž jako turniket.

Podle ředitele muzea Tomáše Libánka má několik výhod: „Může být prostor hlásky bez kustoda a zároveň je to to, že dřív lidé šli i bez vstupenky nahoru, protože omylem zabloudili, tak až nahoře je upozornil kustod, že jsou na místě, kde nemají co dělat, takto ušetříme zbytečné kroky nahoru a dolů.“

Ke vstupu je potřeba jenom platná vstupenka

„Návštěvník si koupí vstupenku buď na zámecké pokladně, nebo už s ní přijde z domu, protože si ji může koupit na internetu. Vstupenku přiloží ke čtecímu zařízení a následně, pokud je vstupenka platná, tak se mříž otevře a může pokračovat dál na věž,“ doplňuje Kateřina Procházková z Východočeského muzea v Pardubicích.

Když návštěvníci vystoupají až nahoru na věž, nabídne se jim výhled do okolní krajiny. „Téměř u každého okna máme takový obrázek, kde lidi můžou identifikovat objekty, které vidí. Také si k tomu mohou půjčit dalekohled a přibližovat si ty jednotlivé objekty v dálce,“ říká Jirutka.

Výhled z věže pardubického zámku, kde měl baron první hvězdárnu

Jenže jeden z dalekohledů nedávno zmizel, někdo ho totiž ukradl. „Asi to může být jednoduché si ho odnést, protože ho nemáme zajištěný úplně proti krádeži. Je připevněný jenom na drátu,“ dodává Tomáš Jirutka.

Ředitel Tomáš Libánek doposud návštěvníkům důvěřoval. „Tady u té věže, jak jsem zmiňoval, tak jsme to chtěli nechat na důvěře, protože jsem se inspiroval podobnými zámky v zahraničí, kde ty věci fungují.“

Krádež tak rozhodla o další instalaci bezpečnostních opatření. „Rozhodli jsme se tady instalovat videokamery, což nebylo úplně jednoduché, ale našli jsme technické řešení. Takže nyní tady máme videokamery a bezpečnostní služba neustále může ten prostor monitorovat. Potom jsme posílili kontroly kustodů, kteří sem chodí a kontrolují ten prostor, který je jinak bez obsluhy,“ dodává Kateřina Procházková.

Spustit audio

Související