Za bolestí hlavy může být přetížená krční páteř. Fyzioterapeutka radí, jak jí ulevit

30. srpen 2023

Bolesti hlavy mají různé příčiny. Pravou migrénu řeší neurologové, tam růžová pilulka nezabere. Nejčastěji nás trápí tenzní bolest hlavy. Za tou stojí přetížení organismu, jak fyzické, tak psychické.

„Hlavu máte jako ve svěráku, bolest vás svírá většinou v oblasti spánků a čela. Na to je nejlepší klid a vlažný čaj. U tohoto typu bolesti může pomoct i lehký pohyb,“ říká chrudimská fyzioterapeutka Vendula Vrbová, která ve své praxi nejčastěji řeší poměrně časté bolesti hlavy zapříčiněné přetíženou krční páteří. A za tu může nesprávné držení těla a sedavý způsob života.

Bolest vystřeluje až do oka

Bolest od krční páteře vychází ze záhlaví, tedy z místa, kde končí krk a začínají vlasy. Příčinou je přetížení svalů, které drží hlavu na krku, aby neupadla. Bolest se šíří ze záhlaví většinou jednostranně kolem spánku, za oko, kolem ucha, někdy i oboustranně.

Bolest hlavy, migréna (ilustrační snímek)

„Někdy cítíte bolest za očima, ta bolest je celkově ostřejší, vystřelující, protože pochází ze stažených svalů,“ popisuje fyzioterapeutka z Chrudimi. Tato bolest není výjimečná ani u dětí školou povinných. Hlavně v covidové době přicházeli k fyzioterapeutce pro radu rodiče s dětmi, které trpěly bolestmi hlavy pramenící od krční páteře. Distanční výuka podle Vrbové udělala své.    

Nevystrkovat bradu a nevypínat prsa  

Jak předejít bolestem hlavy od krční páteře? Prevence je ve správném držení těla, které se dá nacvičit. Ale pozor na časté chyby během cvičení.

Čtěte také

„Je takový zlozvyk držet hlavu hodně zakloněnou s vystrčenou bradou a nosem nahoru. To zvětšuje napětí v záhlaví, svaly vyjedou a to nechceme. Když hlavu dáme do horizontální pozice brady, tak se svaly schovají a sníží se napětí. Takto bychom měli držet hlavu za počítačem i v autě.

Není dobré ani vypínat přehnaně prsa a vytahovat ramena k uším, tím opět přetěžujeme horní část šíjových svalů, které přecházejí do záhlaví a právě z jejich přetížení problém vzniká,“ vysvětluje fyzioterapeutka Vrbová.

Chcete vyzkoušet jednoduchý cvik, který zvládnete doma na karimatce? Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související