Zdravý chrup čistěte bez pasty, radí zubní hygienistka

24. březen 2021

Preventivní prohlídky u zubaře by měl každý absolvovat ideálně dvakrát ročně. Ve stejném počtu by pak měly proběhnout návštěvy dentálního hygienisty, nejlépe před návštěvou stomatologa. K čemu je návštěva hygienisty dobrá a co od ní čekat?

Dentální hygienista je schopný vyřešit problémy se zuby, upravit vaše návyky a odstranit případné zlozvyky a v některých případech je schopný i léčit. „V prvé řadě by měl preventivně zajistit to, aby pacient, když přijde k lékaři, aby měl lékař čisté pracovní pole. Stejně, jako když dáváte boty k ševci, tak mu je nepřinesete zablácené,“ doplňuje zubní hygienistka Helena Kubánková.

Péči o chrup a ústní dutinu bychom neměli podceňovat. Nejde totiž jen o to, že nás čas od času může rozbolet zub. „Lidské tělo je jako propojené nádoby. Přemnožené bakterie v důsledku zubního kazu, zánětu, nebo paradentózy kolují v celém krevním oběhu a napadají oslabená místa,“ říká Helena Kubánková.

Co se děje při návštěvě

Na návštěvu zubní hygienistky si vyčleňte dostatek času. „Připravte se hlavně na otevřenost. Já, když přijímám nového pacienta, tak mě zajímá rodinná anamnéza, jak je pacient manuálně zručný, jakou má práci, v kolik hodin chodí spát, jestli vůbec stíhá se o zuby starat. Pak se podíváme do úst. A lidé by se měli připravit na to, že první návštěva nemusí být vždy úplně příjemná,“ naznačuje Helena Kubánková. Při zanedbání péče může být zákrok i bolestivý.

Zubařka v Rusku vytrhala pacientovi 22 zdravých zubů (ilustrační snímek).

S sebou si vezměte svůj zubní kartáček: „Nekupujte nový! Vezměte si starý kartáček, i kdyby byl roztřepený. Už z toho kartáčku dokážu hodně vyčíst.“

Správná péče

K tomu, abyste se mohli správně o chrup starat, potřebujete také správné pomůcky. Samozřejmým základem je zubní kartáček a další pomůcka na čištění mezizubních prostor.

„Těch variant je víc. Zubní nit, mezizubní kartáček, ideálně oboje. A v neposlední řadě třeba ještě ústní sprcha,“ vyjmenovává Helena Kubánková.

Který je ten správný

Dentální hygienistka by vám s výběrem správného kartáčku měla poradit. „Obecně by měl být měkký s rovně střiženými vlákny. Hlava kartáčku by měla být menší,“ říká Kubánková. Hygienistka vám pomůže i s výběrem mezizubního kartáčku. Pokud začínáte sami, je lepší volit menší velikost. Krvácení z dásní je při čištění mezizubních prostor normální. Do týdne by při každodenní péči mělo zmizet. V opačném případě se obraťte na odborníka.

„Zubní pasta, to je obsáhlá kapitola. Běžný pacient, tedy ten, který netrpí kazivostí, paradentózou, nebo jinou nemocí, tomu by měl stačit kartáček bez pasty. Jde nám o mechanickou očistu zubů. Pasta vám dává pocit svěžesti a často nevydržíte čistit tak dlouho, jako když čistíte bez ní. Jazyk vám pak slouží jako kontrola hladkosti a čistoty zubů,“ vysvětluje Helena Kubánková.

Spustit audio

Související