Zmrzlinovače, džemy a opalovací krémy pod lupou dTestu

7. červenec 2014

Uvažujete o koupi zmrzlinovače? Zajímá vás, jestli jsou jahodové extra džemy opravdu plné jahod? A chtěli byste vědět, podle čeho se pozná kvalitní opalovací krém? Možná vás bude inspirovat dnešní Radioporadna.

Moderátorka Jitka Slezáková oslovila šéfredaktora časopisu dTest Daniela Pavlise.

V domácím zmrzlinovači si poměrně jednoduše můžete vyrobit poctivou zmrzlinu, která by se s přimhouřenýma očima dala srovnat s tou pravou italskou pochoutkou. Navíc ze surovin, které si sami vyberete. Pořizovací cena jednoduchých strojků začíná pod tisícem korun a jejich obsluha je velmi snadná.

Jablka do jahodového džemu nepatří

„Pátrání po náhražkách ve výrobcích z drahého ovoce začíná v chemických laboratořích vždy hledáním jablek.“ Říká šéfredakator dTestu Daniel Pavlis a pokračuje: „Nejinak tomu bylo i v našem testu deseti výběrových jahodových džemů a sedmi jahodových pomazánek. Dopadlo to dobře, chemici pátrali po jablkách marně. Množství jahod, které výrobci slibovali, také dodrželi, až na jednu výjimku. Tou byla jahodová pomazánka z Itálie s tvrzením, že obsahuje sto procent jahod, ale nebyla to pravda.“

Opalovací krémy s vysokým faktorem? Dražší nemusí být lepší!

V parných letních dnech nás zajímala také kvalita opalovacích přípravků pro děti s vysokým faktorem 50+.

DTest zkoumal ochranný sluneční faktor UVB, ochranný faktor UVA, potenciálně rizikové látky, obal, snadnost dávkování, kosmetické vlastnosti, uživatelské instrukce a dodržení deklarované voděodolnosti. A jak to dopadlo?

Nejlépe si vedl přípravek Ladival Mléko na ochranu proti slunci 50+ za 1840 Kč za litr. Úspornou a neméně kvalitní volbou je druhý vítěz testu Lidl/Cien Sun Opalovací sprej For Kids 50 za 676 Kč za litr.

Mezi voděodolnými přípravky s vysokou ochranou se i na dalších místech s hodnocením dobře umístily výrobky privátních značek drogerií jako Rossmann/Sunozon Opalovací mléko pro děti OF50 a dm/Sundance Kids Sonnenspray 50.

Na posledních místech se překvapivě ocitly výrobky Avene Minerální mléko SPF 50+ za 5500 Kč za litr a Daylong Kids SPF 50 za 4700 Kč za litr.

autor: jsl
Spustit audio