Jak podat kočce lék bez boje a škrábanců? Jednejte rychle a rozhodně

22. únor 2024

Chov domácích mazlíků se občas neobejde bez nutnosti podání léků. A nemusí to být jen v době nemoci. Například pravidelné odčervení koček je velmi důležité pro jejich i naše zdraví. Ne každá kočka je ale z odčervovací tablety nadšená.

Léky se dají různě drtit, rozpouštět v něčem, co mají kočky rády, ale ty pachuť léku velmi často objeví a tabletu odmítají. Veterinární lékařky Ludmily Růžkové jsme se zeptali, jak v takovém případě postupovat.

„Můžete zkusit různé dobrůtky, do kterých se dá lék vmáčknout. Používají se třeba takové tyčinky, které vypadají, že jsou z modelíny. Kočkám chutnají. Nakrájíte je na drobná sousta a tabletu zamáčkneme dovnitř. Jsou ovšem kočky velmi zkušené, které když ucítí pach léku, tak se ani této dobroty nedotknou,“ předává své zkušenosti veterinární lékařka. Pak nezbývá nic jiného, než podat lék rázným způsobem.  

Dva lidé na jednu kočku

„Na celou akci se nejdřív dobře připravte, ve dvou vám to půjde lépe. Ta operace musí být velmi rychlá. Nachystejte si všechny propriety dopředu. Doporučuji například dávkovač léků. Vypadá jako injekční stříkačka. Nasajete do ní trochu vody, konec je měkký – tam vložíte tabletu,“ popisuje lékařka.

Veterinární lékařka Ludmila Růžková

Když máte tohle všechno připravené, dojdete pro zatím nic netušící kočku a jemně, ale pevně, ji zabalíte do ručníku nebo deky tak, aby jí vykukovala jen hlava.

„Jeden drží kočičku v ručníku, druhý ji chytne za ušima a zatlačí z boku do tváře, v místě, kde jsou sanice, a tím dojde k otevření tlamičky. Pak podavačem vložíte tabletku až na kořen jazyka. To vše musí být dílem okamžiku,“ pokračuje MVDr. Růžková.

Když se podaří tabletu vpravit do tlamičky, můžete kočku jemně hladit po krku zespodu. To ji donutí polknout. Pokud použijete podavač, tekutina zařídí polknutí léku, protože spolu s tabletou vnikne do tlamičky kočky.

Odčervovací preparáty bez polykání

Pro kočky, do kterých nemůžete tabletu vpravit za žádných okolností, se dají sehnat dražší preparáty, které mají jinou aplikační formu. 

„Už to nemusí být jen tablety, ale existují preparáty ve formě pipet, které působí jako odčervovadlo na vnitřní parazity. Je to ale dražší, ovšem pro absolutně neodčervitelné kočky se tyto preparáty aplikují na kůži mezi lopatky,“ dává poslední tip MVDr. Ludmila Růžková.

Jak poznáme, že má kočka teplotu? Jaká teplota je pro ni nebezpečná? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související