Kdy se dostalo jméno Jan do módy? A která jména u nás patří ke stálicím?

7. únor 2020

Jméno Jan je v Čechách oblíbené už od 13. století, kdy k nám začalo pronikat křesťanství. To zásadně ovlivnilo i další tvorbu křestních jmen. Jméno Jan patřilo také mezi tzv. církevní jména, respektive biblická. Má hebrejský původ a znamenalo „bůh je milostivý“ nebo „milostivý dar boží.“  Jazykovědkyně Dagmar Magincová přidává další zajímavosti spojené s tímto jménem.

Od poloviny 16. století u nás byla povolena už jen jména z římského martyrologia – tedy oficiálního seznamu světců katolické církve, kam jméno Jan patřilo.

Čtěte také

Jeho oblibu nedokazují jen písemné prameny, ale i množství jeho domáckých podob. Je jich více než dvě stě, a z řady z nich se stala příjmení. Například Jeníček, Jandera, Janeba, Janota, Jíša, Hanek, Hašek, Hanzlík, Honc, Honel nebo Honejsek.

Dnes u nás máme jednoho Jana na třicet šest obyvatel. Ženská varianta jména Jana je podobně oblíbená.

Některá jména bodují od 13. století

Od 13. až do poloviny 19. století  se nejčastěji užívala jména Jan, Petr, Mikuláš, Jiří, Václav, Martin, Ondřej, Tomáš, Jakub, Matěj, Pavel a Adam. Od 18. století přibyl Josef, František, Karel a Antonín.

Mezi oblíbená ženská jména patřila Kateřina, Anna, Dorota, Markéta, Alžběta, Klára, Ludmila, Magdaléna. S nástupem mariánského kultu – tedy od 18. století k nim přibyla jména Marie a Barbora.

V pohanské době se lidé jmény chránili před zlými silami. Dávali si jména přací, ale také ochranná. Pojmenovávali se jmény zvířat a rostlin, aby od nich získali jejich dobré vlastnosti. Například Medvěd, Býk, Kozel, Sokol, Květ nebo Vrbata.

Existovala ale i jména s negací, která měla zakrýt dobré vlastnosti jejich nositelů před zlými démony. Například Nekrasa, Nechval, Nerad nebo Neklan – tedy ten, kdo nebojuje. S příchodem křesťanství všechna tato jména zanikla.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.