Na sírovci si pochutnáte. Při krájení ale nesmí vrzat nůž

24. květen 2023

Už rostou! Nadšení houbaři hlásí nálezy prvních hřibů kovářů, kozáků nebo bedel. A s májovým deštěm se objevují také první sírovce, které porostou až do závěru houbařské sezóny.

„Jedná se o sírovec žlutooranžový.  Jeho jméno se vztahuje k barvě síry, nikoliv k podobnosti se sýrem. Tyto houby rostou nad sebou na listnatých stromech. Těch plodnic je nad sebou i několik desítek. Ale pozor, je potřeba sbírat mladé, čím jsou starší, tím jsou tužší a tepelnou úpravou nezměknou,“ popisuje houbu mykoložka Tereza Tejklová.

Nenechte sírovec vychladnout

Tip od mykoložky: Když sírovec krájíte, nesmí vrzat nůž. Mělo by to spíše připomínat krájení změklého másla. Úprava takových mladých plodnic je velmi široká. Nejčastěji se obalují. Pak chutnají trochu jako smažený sýr. Pokud použijete kari koření, připomínají pro změnu kuřecí maso.

V teplém stavu je sírovec mnohem lepší. Pokud ho necháte vychladnout, může mít nakyslou chuť. Nebo vyzkoušejte pečenáče ve sladkokyselém nálevu. Kdo nemá rád slizkou chuť, je pro něj sírovec ideální houbou. Ale pozor, pokud ho zkoušíte poprvé, dejte si menší množství. Může se projevit alergie.

Hledejte ve starých ovocných alejích

Velké žlutooranžové houby jsou vidět často při jízdě autem. Rostou například na ovocných stromech podél cest. Uvidíte je ale i na jiných listnatých stromech, například v lužních lesích. Na jehličnanech roste velmi vzácný sírovec horský, který je u nás doložen z horských poloh.

Kde roste populární a léčivá houba rezavec šikmý neboli čaga sibiřská? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související