Na sírovci si pochutnáte. Při krájení ale nesmí vrzat nůž
Už rostou! Nadšení houbaři hlásí nálezy prvních hřibů kovářů, kozáků nebo bedel. A s májovým deštěm se objevují také první sírovce, které porostou až do závěru houbařské sezóny.
„Jedná se o sírovec žlutooranžový. Jeho jméno se vztahuje k barvě síry, nikoliv k podobnosti se sýrem. Tyto houby rostou nad sebou na listnatých stromech. Těch plodnic je nad sebou i několik desítek. Ale pozor, je potřeba sbírat mladé, čím jsou starší, tím jsou tužší a tepelnou úpravou nezměknou,“ popisuje houbu mykoložka Tereza Tejklová.
Nenechte sírovec vychladnout
Tip od mykoložky: Když sírovec krájíte, nesmí vrzat nůž. Mělo by to spíše připomínat krájení změklého másla. Úprava takových mladých plodnic je velmi široká. Nejčastěji se obalují. Pak chutnají trochu jako smažený sýr. Pokud použijete kari koření, připomínají pro změnu kuřecí maso.
V teplém stavu je sírovec mnohem lepší. Pokud ho necháte vychladnout, může mít nakyslou chuť. Nebo vyzkoušejte pečenáče ve sladkokyselém nálevu. Kdo nemá rád slizkou chuť, je pro něj sírovec ideální houbou. Ale pozor, pokud ho zkoušíte poprvé, dejte si menší množství. Může se projevit alergie.
Hledejte ve starých ovocných alejích
Velké žlutooranžové houby jsou vidět často při jízdě autem. Rostou například na ovocných stromech podél cest. Uvidíte je ale i na jiných listnatých stromech, například v lužních lesích. Na jehličnanech roste velmi vzácný sírovec horský, který je u nás doložen z horských poloh.
Kde roste populární a léčivá houba rezavec šikmý neboli čaga sibiřská? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Není houba jako houba. Jaká jsou houbová NEJ?
Kolik druhů hub na světě existuje? Jsou jich desítky tisíc, houbaře ale zajímají tzv. makromycety, tedy houby s většími plodnicemi. A rozhodně ty nejchutnější.
-
Houby léčí už tisíce let. Na imunitu pomůže hlíva, na okysličení krve reishi
Jiří Václavík svou firmu založil v roce 1981. Tenkrát vyráběl substráty na pěstování žampionů. Později začal pěstovat i další houby, jako je hlíva, šitake nebo reishi.
-
Češi v lesích každý rok nasbírají houby za miliardy. Za českou zálibu hrozí v Nizozemsku vězení
Přeborníci, mistři, znalci. Češi jsou národ houbařských fanatiků. V některých jiných evropských zemích by ale se svou vášní narazili. Nebo by si museli koupit povolenku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.