Kynutá metynka s mákem a povidly
Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí. Tenhle peče naše moderátorka Jitka Slezáková.
Suroviny:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g másla
30 g droždí
2 žloutky
hrnek mléka
3 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
Na náplň:
300 g máku
mléko
cukr podle chuti
2 lžíce povidel
1 lžíci rumu
rozinky
Drobenka:
polohrubá nebo hrubá mouka
cukr krupice
změklé máslo
Postup:
Nejlepší je těsto připravit v domácí pekárně. Pokud ji nemáte, postupujte podle následujícího návodu. V malé misce si připravíme kvásek – do teplého (ne horkého!) mléka se špetkou cukru nadrobíme droždí a necháme chvilku odpočívat.
Kynuté šátečky plněné povidly jako sladká tečka za dobrým obědem
Šátečky z kynutého těsta které ale vůbec kynout nemusí, po upečení měkké jako polštářek, z mísy záhadně mizí jeden po druhém...
Do mísy nasypeme mouku, oba cukry a špetku soli. Uděláme důlek, do kterého vyklepneme žloutky a nakrájené změklé máslo, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
Těsto rozprostřeme na plech s vyšším okrajem vymazaný a vysypaný hrubou moukou nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřeme náplň, posypeme drobenkou a dáme péct do trouby na 170°C s horkovzduchem asi na 25 minut.
Maková náplň s povidly
Mléko přivedeme k varu, přisypeme mletý mák a ostatní suroviny, necháme chvíli povařit. Jitka doporučuje osladit lžící sirobu, náplň získá zvláštní chuť. Na drobenku si smícháme mouku a cukr a přidáme máslo. Promnutím vytvoříme drobenku, kterou pak posypeme koláč.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka