Odstranění dělohy? Vyberte si tu nejšetrnější cestu, doporučuje gynekolog Košťál

21. březen 2017

Odstranění dělohy se nejčastěji provádí mezi čtyřicítkou a padesátkou věku ženy. Často za to mohou myomy, což jsou nezhoubné děložní nádory, které ženám způsobují bolest a silnou menstruaci. Celou situaci komplikuje ženám ještě období přechodu.

Řešením nemusí být vždy operace. Ovšem neoperační způsoby nemají podle docenta Košťála trvalý efekt, takže nakonec většinou stejně dojde k hysterektomii, tedy k odstranění dělohy.Nejlepší cesta, jak odstranit dělohu, je pochvou. Všechny ostatní cesty jsou podle MUDr. Milana Košťála horší. Vaginální hysterektomii propaguje německá operační škola. V Pardubické nemocnici touto cestou odstraňují osmdesát procent děloh, v Hradci Králové jen třicet procent.

Možnosti odstranění dělohy

V současnosti je možné dělohu odstranit několika způsoby. Břichem, pochvou, laparoskopicky nebo roboticky. Docent Košťál jednoznačně preferuje vaginální (poševní) hysterektomii.

Je sice náročnější pro lékaře, ale jednoznačně nejšetrnější pro pacientky. A ženy zůstávají bez jizev. Také hojení je rychlejší, i návrat domů a poté do práce. Druhý až třetí den chodí pacientky domů. Návrat do práce je doporučený zhruba po měsíci. Ženy se cítí dobře už po třech, čtyřech dnech. Nekomplikovaná operace poševní cestou je za půl hodiny hotová. Ale pro lékaře je poněkud náročnější. Operace břichem trvá o něco déle, robotická možnost trvá i několik hodin.

Co je to myom

Myom je nezhoubný nádor, který vyrůstá z děložní stěny, je to jeden z nejčastějších gynekologických problémů. Může se objevit výjimečně už v mládí, nejčastěji ale ve věku od čtyřiceti do padesáti let. S postupujícím věkem myomy přibývají. Pokud se ale myom nápadně rychle zvětšuje, je potřeba dělohu odstranit.

Čtěte také

Mezi nejčastější příčiny odstranění dělohy patří tvorba myomů, což jsou nezhoubné děložní nádory. Myomy způsobují časté nucení na močení, pocit nevyprázdněnosti, silnou menstruaci, bolesti při pohlavním styku, tlaky v podbřišku. To je celá řada důvodu, které ženu přinutí, aby šla k lékaři a problém se řešil.

Kolem padesátky se k nim přidává i přechodové období ženy. „Jednak myomy samy o sobě dělají nepravidelné krvácení a přidává se i porucha cyklu v souvislosti s přechodem, takže se kombinují dvě patologie najednou, a problémů v tomto věku je nejvíc. Proto se právě ve věku kolem padesátky dělá nejvíce operací odstranění dělohy,“ vysvětluje přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Pardubické nemocnice Milan Košťál.

Žena bez dělohy už není ženou? Nesmysl

Není to pravda. „Odstraněním dělohy nezaniká činnost vaječníků. „Ženy směšují dvě věci dohromady. Činnost vaječníků vytváří mládí, elasticitu a symptom ženství. Děloha je jen symptomem pro krvácení. Odstraněním dělohy se nic na činnosti vaječníků nezmění. Neznamená to přechod. Ten nastane teprve ve chvíli, kdy vaječníky přestanou fungovat. Problém je v tom, že žena bez dělohy nepozná, kdy už má po přechodu, protože díky odstraněné děloze nemenstruuje. Přesně by to šlo ověřit hormonálním vyšetřením, ale běžně se to nedělá,“ vysvětluje docent Košťál.

Kdy odstranit dělohu i s vaječníky? Když jde žena kolem padesátky na odstranění dělohy, má už mnoho věcí nastudovaných. Většinou se ptá lékaře, jestli je dobré odstranit k děloze i vaječníky. Lékaři se na tom podle docenta Košťála jednoznačně neshodují. V České republice je to tak, že pokud žena po padesátce projeví přání odstranit jen dělohu bez vaječníků, lékaři jí vyhoví. Pokud to ale nechá na nich, odstraňují vaječníky s dělohou dohromady. Chtějí se tak vyhnout následným možným komplikacím, jako je rakovina vaječníků atd.

Spustit audio

Související