Památná lípa v Lipce je polámaná. Nesmrtelnost jí zajistí potomci, kteří už rostou

14. červenec 2023

Památná lípa v Lipce u Trhové Kamenice utrpěla tento týden pod náporem větru a deště. Přibližně osm set let starý Strom roku 2016 je momentálně v péči odborníků.

„V noci z úterý na středu foukalo a vydatně pršelo. Lípa má ulomené dvě větve. Je to totiž dvou kmen stažený vazbou, která je pružná. Když se podíváte do koruny, tak to uvidíte. Vylomením větví se porušila stabilita těchto dvou kmenů. A tam by mohl nastat problém. Situaci řeší majitel, arborista a zástupci ze Správy CHKO Železné hory,“ vysvětluje botanička Naďa Gutzerová.

Na Lipce našlapujte opatrně

Naďa Gutzerová nedoporučuje v současné době vycházky k lípě v Lipce. Nejen, že hrozí nebezpečí úrazu, ale kořeny lípy podle botaničky potřebují dýchat a ušlapávání půdy stromu vůbec neprospívá.

„Kromě toho se plánuje zavlažování lípy, zabezpečí to majitel pozemku a plánují se další opatření, aby strom dostal podpůrné látky, které mu prospějí,“ podotýká Gutzerová.

Botanička Naďa Gutzerová

Kromě památné lípy je poškozený také jeden z mohutných javorů klenů. „Kousek od lípy směrem na jih vede cesta, a ta vás po pár metrech přivede k hrobce rodu Kustošů, což byli majitelé tamního zámečku, původně tvrze. Noční vítr ulomil poměrně mohutnou větev klenu, která rostla nad cestu. Zajímavé je, že větev vůbec nic nepoškodila, ale opřela se do cesty. Pokud se tam chystáte na výlet, tak rozhodně opatrně,“ varuje botanička.

Lípa ožije díky svým potomkům

Lípa v Lipce má zajištěnou nesmrtelnost. Je namnožená vegetativně a čtrnáct mladých stromků roste v zahradě v Kostelci nad Černými Lesy.

„Stromky jsou ještě mladé, ráda bych je vysadila zpátky na Lipku tak za tři roky. Mohli bychom tak oslavit desáté výročí získání titulu Strom roku v roce 2016. Jednu lípu bychom rádi vysadili na pěkné místo na pozici náhradnice. Vzrostlý strom tu bude pro naše vnoučata,“ uzavírá chrudimská botanička Naďa Gutzerová.

Pajasan žláznatý a netýkavka žláznatá. Invazní druhy, které jsme povinni na zahradě zlikvidovat. Více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související