Švestková polévka s medem

Rodinný recept z Krkonoš - Dolního Maršova, který vytvořila maminka pardubického včelaře Evžena Báchora.

Ingredience
  • větší cibule
  • mrkev, petržel, celer
  • 10 ks zralých nebo sušených švestek
  • kousek másla
  • 120 g uzeného sýra
  • 1,5 l vody
  • sůl, pepř

Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibulku a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Švestky nasekáme na drobné kousky, ovoce přidáme k orestované zelenině a krátce spolu ještě orestujeme. Přidáme vodu a vaříme, až je zelenina měkká.

Mezitím si nastrouháme sýr, nejlepší je uzená Niva, ale použít můžeme i uzený Eidam, ale sýr musí být vždy uzený. Velmi dobře se totiž doplňují chutě švestky s uzeným sýrem.

Vše povaříme, až se sýr rozvaří. Na závěr přidáme 1-2 lžíce medu, osolíme a přidáme trochu pepře.

Polévka má svou charakteristickou chuť a vůni, připomínající horskou krajinu. Je mírně nasládlá s kyselou ozvěnou a slano-uzenou chuť švestkového sýra.

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.