Švestková polévka s medem
Rodinný recept z Krkonoš - Dolního Maršova, který vytvořila maminka pardubického včelaře Evžena Báchora.
- větší cibule
- mrkev, petržel, celer
- 10 ks zralých nebo sušených švestek
- kousek másla
- 120 g uzeného sýra
- 1,5 l vody
- sůl, pepř
Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibulku a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Švestky nasekáme na drobné kousky, ovoce přidáme k orestované zelenině a krátce spolu ještě orestujeme. Přidáme vodu a vaříme, až je zelenina měkká.
Mezitím si nastrouháme sýr, nejlepší je uzená Niva, ale použít můžeme i uzený Eidam, ale sýr musí být vždy uzený. Velmi dobře se totiž doplňují chutě švestky s uzeným sýrem.
Vše povaříme, až se sýr rozvaří. Na závěr přidáme 1-2 lžíce medu, osolíme a přidáme trochu pepře.
Polévka má svou charakteristickou chuť a vůni, připomínající horskou krajinu. Je mírně nasládlá s kyselou ozvěnou a slano-uzenou chuť švestkového sýra.
Související
-
Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
-
Dýňová polévka
Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky.
-
Jak se dřív vařilo v Krkonoších? Vyzkoušejte Hladkou Ančku a cukroví, které voní masem
Sejkory, lepenice, kucmoch, flejšky nebo klouzáky, to jsou tradiční jídla z Krkonoš. Spisovatelka Danka Šárková tyto recepty získala od tamních hospodyněk.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.