Za vyrytí orchideje pokuta, za zničení netýkavky pochvala

5. červen 2020

Botanička Naďa Gutzerová chodí po krajině a určuje kytky. Pracuje například pro Agenturu ochrany přírody a krajiny. Co zjistila na svých jarních průzkumech v chráněných krajinných oblastech?

„Byla jsem na hlístníkách na jednom místě u Chrasti, a místo toho jsem narazila na novou lokalitu růže galské. Ve větším množství najdeme tuto růži na Růžovém paloučku u Litomyšle. Ale vyrýt si ji a pěstovat na zahradě rozhodně nedoporučuji,“ říká Naďa Gutzerová.

Prstnatec má rád soužití s houbami

Život prstnatců májových a dalších druhů našich orchidejí je spjatý s houbami. Říká se tomu mykorhiza. Bez spolupráce této houby některé orchideje nedokážou přežít. Takže z toho vyplývá, že přesazení na jiné místo nebude fungovat.

Logo

Navíc je to nezákonné. Za vyrytí vzácné květiny může být uložena pokuta až sto tisíc korun. Prstnatec májový z čeledi vstavačovitých je jinak poměrně odolná rostlina, které se u nás daří. A podobně je to s okroticí bílou.

Okrotici bílou objevíte i v městských parcích

Právě teď v červnu kvete okrotice bílá. „Je to sice velmi citlivá a krásná rostlina s bílými květy, ale potkat ji můžete i v městských parcích. Dokonce i na haldách a dalších  místech ovlivněných člověkem. Když kvetou okrotice, mám stoprocentní záruku, že je najdu i v místech, kde dřív nebyly vůbec uváděné,“ popisuje botanička Gutzerová.

Netýkavka žláznatá

Krásná a nebezpečná netýkavka žláznatá

Mezi druhy, které k nám byly zavlečeny, jsou i velmi pohledné rostliny, které k nám byly dovezeny pro pěstování na zahradách. Bohužel se ale rozšířily do volné přírody. Například netýkavka žláznatá je nebezpečná našim domácím rostlinám.

„Netýkavka je velmi hezká, ale pokud ji uvidíte někde v přírodě u vody v květu, vytrhněte ji. Je to to nejlepší, co pro českou přírodu můžeme udělat. Dobré je ještě zlomit jí stonek, protože netýkavky chtějí za každou cenu vytvořit semena. Semena se pak roznáší vodou a zahubí vše původní," dodává Gutzerová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.