A co budete dělat, pane Vietnamec?

Tenhle příběh se stal loni v čase předvánočním, přímo přede mnou, v kolínské večerce kousek od domu, kde bydlím. Věřím, že se vám bude líbit, protože se mohl stát i ve vaší večerce, a vy jste mohli být jeho svědky stejně jako já.

„A co budete dělat, pane Vietnamec,“ zeptala se překvapeně ztepilá sedmdesátnice, když jí pan Dang Hung Pham, provozovatel naší zálabské večerky, 23. prosince oznámil, že zítra, na Štědrý den, má otevřeno jenom do dvanácti a pak má zavřeno. Pátek zavřeno. Sobota zavřeno.

Ztepilá sedmdesátnice na něho vytřeštěně koukala. Ta zpráva pro ni byla doslova zdrcující! Doma si nemá s kým povídat, tak chodí nakupovat sem, do večerky, protože tady jsou na ni vždycky milí a usměvaví, i kdyby přišla dvacetkrát za den!

Zoufale se rozhlédla kolem sebe. Jak to bez nich dva dny vydržím?! Jsou tady už tolik let a nikdy neměli zavřeno! Nikdy! Jsou v krámě od rána do večera! Proč budou mít najednou zavřeno? Copak se jim nebude stýskat po práci?!

„A co budete dělat, pane Vietnamec," opakovala nechápavě.

Na panu Dang Hung Phamovi bylo vidět, že ho její otázka pobavila, podíval se na svoji ženu, která se u pokladny usmívala pod rouškou, a pak se rozesmál.

„Nic. Nic nebudu dělat. Budu pít pivo. A dívat se na televizi!“

Protože jsem se smála s ním, naše pohledy se rychle našly a já zvedla palec na znamení souhlasu.

Ano! Nic nedělejte, pane Dang Hung Pham! Pivo! Televize! Odpočívejte!

… Loni na jaře, když začal koronavir, měla tahle naše večerka otevřeno denně od 07:00. do 21:00.

Po dvacáté hodině se tam srocovali už jenom násoskové, kteří se tam srocovali i dřív, ale nebyli tak nápadní, protože lidé si chodili běžně nakupovat až do 21:00. Ale když začal koronavir, byly večer ulice liduprázdné a kolem naší večerky byli vidět jenom pejskaři a... násoskové.

Dva večery po sobě stálo kousek od večerky auto městské policie, která monitorovala situaci a za několik dnů večerka upravila zavírací dobu do 20 hodin!

Když jsem šla kolem s naším Baxíkem, viděla jsem, že večerka je přesně ve 20 hodin zavřená a pan Dang Hung Pham jde s manželkou spokojeně domů a drží se za ruce.

A loni poprvé za celé roky, měli na Štědrý den otevřeno „jen“ do 12 hodin a v pátek a v sobotu měli dokonce - ZAVŘENO!

A tak mě napadlo, že koronavir byl v tomto případě výjimečně k něčemu dobrý! Naučil odpočívat obětavé, věčně usměvavé Vietnamce v naší večerce!

Spustit audio

Související