Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Ovocné knedlíky k létu patří - jahodové, meruňkové, borůvkové nebo švestkové. Co tyhle z bramborového těsta, sypané mákem a zalité rozpuštěným máslem? Vyzkoušejte je!
Na asi 20 knedlíků:
- 300 g brambor
- 100 g hrubé mouky
- sůl
- 15 g másla
- 1 menší vejce
- švestky
Na posypání:
- mák
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Brambory uvaříme ve slupce, ideálně den předem. Oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, změklé máslo a vejce.
Zpracujeme těsto, ze kterého utrháváme kousky a do každého zabalíme ne příliš silnou vrstvou těsta nevypeckovanou švestku (lépe se balí). Vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme asi 5 minut. Vyjmeme knedlíky z vody, vložíme na talíř, posypeme mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Související
-
Povidlové taštičky s praženou strouhankou
Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.
-
Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
-
Nepečený dort se zakysanou smetanou
Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce...
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.