O kolik se zvýší důchody? A co je předdůchod? Ptali jsme se na ČSSZ

9. březen 2022

V červnu 2022 dojde k mimořádné valorizaci důchodů. Jedná se o důchody starobní, předčasné starobní, invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí. Důchodci dostanou průměrně 1 000 Kč k důchodu navíc.

„Valorizace se týká všech důchodů, které byly přiznány před 1. červnem 2022, ty se zvýší od splátky důchodu splatné po 31. květnu 2022.  Jedná se o zvýšení 8,2 procenta procentní výměry důchodu, základní výměra zůstává stejná. Důchody, které budou přiznány v období od 1. června 2022 do 31. prosince 2022  se zvýší od data přiznání důchodu,“ vysvětluje Jana Kolmašová z Okresní správy sociálního zabezpečení Pardubice.

Žádostí o předčasný důchod přibývá

Lidí, kteří chtějí odejít do předčasného starobního důchodu, je stále více. K dávce od státu je možné si za určitých podmínek dále přivydělávat. Do předčasného starobního důchodu lze odejít  až o 5 let dříve, ale ne dříve než od dosažení 60 let věku.

Výplatě předčasného starobního důchodu do dosažení důchodového věku nebrání takové pracovní činnosti, které nepodléhají odvodům na sociálním pojištění. O předčasný starobní důchod si může požádat i osoba samostatně výdělečně činná, ale i ta může dále pracovat za určitých podmínek. 

Předčasný důchod není předdůchod

Předdůchod není dávkou důchodového pojištění vyplácenou státem, tedy Českou správou sociálního zabezpečení. Je to produkt doplňkového penzijního spoření. Jde v podstatě o možnost postupného čerpání vlastních naspořených prostředků až pět let před  dosažením důchodového věku. Vysvětlení podmínek čerpání předdůchodu podávají pracovníci penzijních společností, u kterých má člověk uzavřenou smlouvu o doplňkovém penzijním  spoření.

Pokud si poslechnete záznam pořadu, dozvíte se, jaké jsou podmínky nároku na řádný starobní důchod a kde lze dohledat chybějící informace.

Spustit audio

Související