O zubní protézy musíme pečovat dvakrát pečlivěji, než o vlastní zuby

13. únor 2018

Po hezkém a bělavém úsměvu touží každý z nás. Ne každý však máme tento bonus daný od přírody. Mnozí si myslí, že o zubní náhrady nemusíme nijak extra pečovat, když jsou to zuby, které se nemůžou zkazit. Není to pravda.

I dásně kolem implantátu mohou být napadeny zánětem. Obecně v ústech převládají dva druhy mikroorganismů. Jedny způsobují kazy a ty druhé záněty, ve vyšším stádiu paradentózu.

„Umělým náhradám chybí krycí tkáň, která zabraňuje infekcím pronikajícím do kosti. Je proto potřeba dbát hlavně na péči o krček implantátu.“ Následkem zánětu pak může být vyloučení implantátu a vaše investice tak přijdou vniveč.

„Povinná“ výbava

Při výběru kartáčku sledujte, jestli má rovně zastřižená vlákna a je měkký. Ke správné hygieně patří i mezizubní singl kartáček a vděčnými pomocníky jsou i nitě.

„U nich moc záleží na materiálu. U zubních náhrad určitě nedoporučuji běžně používané, tenké nitě. Mohou pořezat okolní dásně. Ideální jsou plstěné, které po zavedení mezi zuby pomocí slin nabobtnají a jsou tak šetrné,“ radí dentální hygienistka Iva Seinerová.

Vděčnými pomocníky při čištění zubů jsou zubní nitě

Jak čistit vyjímatelné náhrady

Hygienu snímatelných zubů, nebo i rovnátek můžete udělat komplexně po vyndání z úst. „Starší dentisté nám dříve radili, že stačí pouhý kartáček na ruce, protože tehdy ještě na trhu nebyly variabilně tvarované kartáčky. Důsledným vydrbáním pomocí vhodné pasty nebo mýdla je třeba odstranit zubní kámen a pigment. Stává se, že v ordinaci sundáváme zatvrdlé usazeniny i z piercingu v jazyku,“ směje se Seinerová.

Nikdy nepoužívejte čisticí prostředky pro domácnost a konvenční zubní pasty. Náhrady můžete ukládat na noc do určených roztoků, ale některé je naopak dobré, nechat důkladně proschnout. Záleží na materiálu. Před vložením do úst opláchněte teplou vodou.

Bělicí přípravky

Trápí-li vás nepěkná barva zubů, neutrácejte hned za bělicí pasty a tablety. Silnější pigmentace může být způsobena pitím kávy, čaje nebo kouřením cigaret.

Zkuste navštívit ordinaci dentální hygieny, kde se pokusí nejdříve sklovinu vyleštit. Po následném posouzení odstínu povrchu zubu se pak rozhodne, jestli je nutné přejít k mechanickému bělení.

Bělící zubní pasty, domácí bělící sety, zubní bělící pera a tyčinky, bělící zubní pudry ani bělící ústní vody vám perfektní výsledek nezaručí.

Nezapomeňte na pravidelné prohlídky v dentálním centru, nejméně dvakrát ročně.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.