Slavíme narozeniny! 20 let jsme s vámi doma, na zahradě i na cestách

2. prosinec 2022

Slavíme 20 let! Vydejte se s naším seriálem do minulosti rozhlasového vysílání ve východočeském regionu. Víte, kdy v Pardubicích vzniklo samostatné rozhlasové studio? Ohlédneme se hlavně za rokem 2002, kdy se zrodil Český rozhlas Pardubice.

Český rozhlas Pardubice slaví 20 let existence. Historie rozhlasového studia v Pardubicích je ale daleko starší. Ke vzniku Východočeského rozhlasu se studii v Pardubicích a Hradci Králové došlo už krátce po válce, v srpnu 1945. Pardubická redakce po několika provizoriích získala krásné sídlo. Vodákovu vilu v ulici U stadionu.

Vyhlášená akustika

Společné vysílání východočeského rozhlasu už ale na konci roku 1946 utichlo. V roce 1957 vzniklo v Pardubicích samostatné studio Československého rozhlasu, později se ale zase sloučilo s královéhradeckým pracovištěm.

Vodákova vila

Z Pardubic se sice přestalo vysílat po rozhlasových vlnách, Východočeské divadlo a jeho známí herci, jako byli Věra Galatíková, Josef Somr, Blanka Bohdanová nebo Jana Štěpánková, nabídli rozhlasu skvělou příležitost ke spolupráci.

Pardubické rozhlasové studio mělo navíc vynikající akustiku a tak sem začali jezdit rozhlasoví režiséři z Prahy, aby natáčeli hry a dramatizace pro celostátní vysílání.  Velkou oblibu získal například v roce 1965 pořad Otazníky pro detektivy amatéry.

Pátrali jsme v archivech Českého rozhlasu, tyto dramatizace ani jiné pořady z první éry existence pardubického rozhlasového studia, se bohužel nezachovaly. 

Samostatnou kapitolou v životě pardubické rozhlasové vily bylo sedm srpnových dnů „okupačního vysílání“ v roce 1968. O dva roky později přestalo být pardubické studio detašovaným pracovištěm Čs. rozhlasu a od té doby až do počátku devadesátých let existovalo pouze jako okresní vysílání v rozhlase po drátě.

Nové studio Českého rozhlasu Pardubice

Novodobá kapitola historie našeho studia začala před dvaceti lety a souvisela s novým uspořádáním regionů v České republice. V roce 2022 vzniká samostatná stanice Český rozhlas Pardubice se sídlem sv. Anežky České 29. Šéfredaktorem pardubického studia se stal Martin Kolovratník a pod křídla pardubického rozhlasu primárně přešli žurnalisté, kteří pracovali pro Český rozhlas Hradec Králové. Byla to například Milada Velehradská, Drahomíra Bačkorová nebo Viera Pavlasová.

Plnotučné vysílání z Pardubic

Společné vysílání s Českým rozhlasem Hradec Králové začalo v březnu 2002, tehdy pardubického studio připravovalo regionální zprávy a vstupovalo do vysílání třikrát denně. Do listopadu 2002 se počet vysílaných zpráv z Pardubic stále zvyšoval a posluchačům pardubické studio nabízelo také hodinový diskusní pořad Kulatý stůl, zpravodajský souhrn Region zblízka nebo společný letní projekt s hradeckým studiem Východočeská putování.

Zdeněk Novák, Jitka Slezáková a Jakub Malý vítají rozhlasové posluchače

2. prosince 2002 zahájil Český rozhlas Pardubice celodenní samostatné vysílání. Jak na první zprávy i první celodenní vysílání vzpomínají ti, kteří u toho byli? Ve speciálním seriálu vám mimo jiné přibližujeme také historický dům, ve kterém 20 let Český rozhlas Pardubice sídlí, stejně jako jeho newsroom a studia. A samozřejmě i některé pořady a jejich znělky, které jste slýchávali v uplynulých dvou desetiletích.

Český rozhlas pro vás vysílá 24 hodin denně. Má 25 stanic, z toho 14 stanic regionálních. Český rozhlas Pardubice zaujímá významné místo na žebříčku poslechovosti. V rámci skupiny všech regionálních stanic patří do první pětice nejposlouchanějších. Víte, kolik máme posluchačů a jaké poslání mají regionální stanice v rámci nové vize Českého rozhlasu na dalších 5 let? Poslechněte si seriál, ale také rozhlasové Východočeské výlety. Svoji profesi i veselé historky vám v nich mimo jiné přiblíží moderátoři Jakub Malý, Jitka Slezáková a Miroslav Hruban. O své práci vypráví editorka Pavla Pilařová nebo vedoucí programu vysílání Zdeněk Novák. A také se dozvíte, jak funguje zpravodajský tým Drahomíry Bačkorové.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.